Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Sjajne vijesti iz Svetog Duha! Beba koju su jučer našli u malenom košu za smeće u Zaprešiću je dobro, izvadili su je iz inkubatora. To je za 24sata potvrdio ravnatelj KB Sveti Duh dr. Igor Alfirević koji je rekao da se beba razvija uredno, da je utopljena i zdrava i da su oduševljeni entuzijazmom i količinom dobrote u cijeloj priči oko ostavljene bebe. Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći. 24sata je pričao s doktorom Ivanom.

– Srećko, zvao sam ga tim imenom jer je od bebe koja je bila ostavljena na hladnoći pod takvim okolnostima, sad beba koja je izvrsno napredovala u samo dan i pol. Dječak je zdrav i već smo ga izvadili iz inkubatora. Sad ga svi zovemo Ivan, tako su ga prozvale liječnice i sestre na odjelu neonatologije. Dale su mu ime po meni jer sam ga ja primio tu noć kad ga je dovezla Hitna iz Zaprešića – započeo je priču za 24sata dr. Ivan Zovko, pedijatar s odjela neonatologije KB-a Sveti Duh u razgovoru za 24sata.

Preksinoć mu je stigao poziv ginekologinje njihove bolnice, a koja je zaprimila poziv Hitne iz Zaprešića da im stiže pothlađena beba.

– Rekla mi je da su na putu do nas. Tu je noć na našem odjelu bilo mirno razdoblje. Uzeli smo torbu s medicinskom opremom i svi se spustili dolje da dočekamo hitnu koja je stigla kroz dvije minute. Prvi put sam se susreo s takvim slučajem. U tom trenu ne razmišljate već smo se fokusirali na medicinski dio da je dijete stiglo s hladnoće, kiše. Znali smo da će biti pothlađeno. Odmah smo ga zbrinuli. Stavili smo ga u inkubator i napravili sve postupke. Dijete je jako brzo te klinički dobro i povoljno odgovorilo na medicinske postupke – otkriva nam dr. Zovko dodajući kako je Babića miljenik svih zaposlenika odjela.

Foto: 24sata

‘Ima apetit, glasno plače i sav je živahan’

Još su jučer svi dodaje, bili pod adrenalinom zbog cijele situacije dok su danas emocije već izašle na vidjelo.

Voditeljica Odjela neonatologije dr. Rebeka Ribičić rekla nam je da je beba sad odlično.

– Više nije u inkubatoru. Lijepo jede, ima apetit, glasno plače i sav je živahan. Ima 2330 grama. Sad još malo gubi na kilaži jer tako sva novorođenčadi po porodu – kazala nam je.

Dr. Zovko dodaje kako je beba već postala i miljenik nacije koja se udružila u želji da pomognu bebi koju žele posvojiti, donirati joj opremu, a i samom odjelu bolnice nude donacije.

–  Dijete je odjelni miljenik. Danas je primio i blagoslov – kazao nam je.

Foto: 24sata

Dodaje kako nije jedini u procesu brige o njemu već su tu i ostale liječnice i sestre. 

– Treba pohvaliti mladiće koji su prvi vidjeli dijete pa tim hitne. Pa moj tim sestara. Lijep je osjeća da su vaši postupci ishodovali dobrom osjećaju. Nadam da će dijete biti dobro i dalje – kazao je dr. Ivan.

Pitali smo ga kako komentira to što su ga njegove kolegice nazvale po njemu.

– Hahah pa drago mi je – dodaje u smijeha.

Na to su njegove kolegice dodale kako ime Ivan znači milost.

Beba Ivan već sad ima ljubav velikog broja ljudi. 

– U bolnici ga svi skupa mazimo i pazimo. Tko god stigne ga nosi. Čuvam ga i volimo. Sve nam se bebe uvuku pod kožu, a pogotovo beba koja je tako stigla na svijet pa su emocije još snažnije. Nije sam dok je s nama – poručuju nam dr. Zovko i dr. Ribičić. A bebi Ivanu ili kako god mu bude kasnije ime, žele svu sreću svijeta.

Zagrebačka policija objavila je kako istražuje slučaj koji su kvalificirali kao pokušaj teškog ubojstva i dodali kako je moguće da je bilo više počinitelja. Bebu su pronašla dva tinejdžera. 

Heroji koji su nazvali policiju

– Vraćali smo se s treninga i začuli plač. Zastali i pomislili smo da je pas ili mačka i da ih je netko bacio. Prijatelj je nakon toga skupio hrabrosti i pogledao u kantu. U krpi je bila zamotana beba s krvavom glavom – priča za 24sata M. J., dječak koji je u ponedjeljak navečer pronašao tek rođenog dječačića

– Zaustavili smo jednog čovjeka, koji nas je odbio, rekao je da to njega ne zanima, da to nije njegov posao te je nakon toga prošao drugi prolaznik koji je stalno bio tu uz nas dok nije došla policija i Hitna. Kad je prijatelj rekao da je beba unutra bio sam u šoku, nisam mogao niti pogledati, odmah sam nazvao 112. Gospođa koja se javila nas je pitala ako se usudimo izvaditi bebu, mi smo rekli ne kako joj još veću štetu ne bismo napravili. Beba je bila unutra dok nije došla hitna, onda su oni skinuli cijelu kantu izvadili je i odveli – dodao je dječak., piše 24sata.