Pupovac: Bit ćemo u specifičnom položaju u Saboru

Pupovac: Bit ćemo u specifičnom položaju u Saboru

Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna” kazao je da SDSS nije dao potpis za stvaranje Vlade, premda su manjine deklarirale podršku Andreju Plenkoviću. 

– Što se tiče vladajuće većine, mi ćemo biti u svom specifičnom položaju u Saboru, kazao je.

Na pitanje što znači specifičan položaj, Pupovac je rekao kako to znači da će biti izvan vladajuće koalicije, kazao je.

– Najvažnije je sada kako će izgledati program Vlade i kako će izgledati kadrovska rješenja, kazao je.

Dodaje da ako manjine ne budu zadovoljne s kadrovskim ili programskim prijedlogom, mogu ustegnuti svoju podršku Vladi.

Pupovac naglašava kako nema većine bez manjine, bez obzira, kako kaže, što je na jednu manjinu grubo nasrnuto i povedena kampanja političke segregacije.

Vjeruje da Plenkoviću nije bilo lako donijeti odluku o koaliciji s DP-om.

– Ući u politički savez sa strankom koja poziva na kršenje temeljnih ustavnih vrijednosti RH kao što je nacionalna ravnopravnost i kao što je demokratski politički pluralizam – sasvim sigurno nije bila jednostavna odluka ni za premijera, kao ni za naše kolege koji su dali potpis Plenkoviću da može s ostalim potpisima otići kod predsjednika Republike, naglasio je Pupovac.

Pupovac smatra kako je cijela politička scena otišla u desno zahvaljujući, kako kaže, potpuno nerazumnoj kampanji koju je poveo predsjednik Republike.

“Domovinski pokret je ekstreman”

Pupovac naglašava da je Domovinski pokret ekstreman po nizu elemenata.

– Zar nisu oni vodili nasilnu kampanju protiv ćiriličnog pisma, jednog pisma civilizacijske, slavenske, svjetske pismenosti? Nisu li oni bili ti koji su poticali i podržavali maloljetničko nasilje u Vukovaru, usmjereno prema pripadnicima srpske zajednice, a onda se proširilo i na sve druge mlade ljude u Vukovaru, upitao je Pupovac i dodao među ostalim da su oni nastojali protjerati SDSS s političke scene, a također i njega.

Pupovac je naglasio kako nije razmišljao o tome da se povuče s političke scene.

– Uz sve svoje slabosti, ja imam odgovornost za politički posao koji sam preuzeo u predstavljanju Srba u RH i odgovornost za demokratske vrijednosti u Hrvatskoj koje sam preuzeo još 80-ih godina, rekao je.

Dodaje kako od tih odgovornosti ne bježi, ali i ne da nikome da preuzme tu odgovornost ili da ga, kako kaže, polomi kako ne bi bio u stanju tu odgovornost nositi.

Na pitanje koliko će ova Vlada biti stabilna, Pupovac je rekao kako je to teško reći, stoga što to ne ovisi samo o DP-u, ali ni samo o HDZ-u. To ovisi, kako kaže, o dobrom djelu političke scene u Hrvatskoj.

– Jamstvo stabilnosti Vlade ovisit će o političkoj vještini Andreja Plenkovića, ali ovisit će i o političkoj odgovornosti drugih aktera na političkoj sceni, rekao je.

Pupovac naglašava kako se i druge zemlje suočavaju s ekstremno desnim političkim strankama, ali demokratske stranke, kako kaže, reagiraju na to i stvaraju potreban dijalog i štite svoju demokraciju od takvih izazova.

“Mi svojim biračima ne moramo ništa objašnjavati”

Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je dao mandat Andreju Plenkoviću. Urednica i voditeljica Jasmina Popović kazala je da HDZ ne mora svojim biračima objasniti koaliciju s DP-om, a da se DP-ovi birači osjećaju ”izdanima”, ako se sudi po njihovim reakcijama.

– Mi svojim biračima ne moramo ništa objašnjavati. Moramo im samo objasniti kako ćemo osigurati da se njihova prava i potrebe mogu i dalje poštovati, istaknuo je.

Izjavio je da u našoj državi ima onih koji žele da nema Srba u Hrvatskoj te da su takvi ljudi opaki neprijatelji ove zemlje.

Pupovac naglašava kako udaljavanje predstavnika manjina iz Vlade predstavlja i simbolički i funkcionalno veliku prepreku za ostvarivanje prava manjina.

Govorio je i o listu “Novosti” i istaknuo među ostalim da te novine nisu najveći problem medijske scene u Hrvatskoj.