Nezadovoljstvo u SDP-u oko zamjene za Matića; Grbin potpredsjednik Sabora?

Nezadovoljstvo u SDP-u oko zamjene za Matića; Grbin potpredsjednik Sabora?

Šest dana uoči prve sjednice novog, 11. saziva Hrvatskog sabora, okupilo se vodstvo najjače oporbene stranke. Priprema za konstituiranje zapravo je prva i glavna tema na dnevnom redu SDP-ova Predsjedništva.

Kako je u HTV-ovom središnjem Dnevniku objasnila Tatjana Munižaba, ako SDP na konstituirajuću sjednicu ne želi ići s četiri zastupnika manje nego što su ih na izborima dobili, onda do tada mora odrediti zamjene za one kojima su sadašnje dužnosti nespojive s dužnošću zastupnika u Saboru. To podrazumijeva priprema Predsjedništva SDP-a za konstituirajuću sjednicu i u skladu s tim, Predsjedništvo je odredilo četiri zamjene za dvojicu župana – Zlatka Komadinu i Željka Kolara – i dvoje eurozastupnika koji su bili na listama – Biljanu Borzan i Freda Matića.

Diskrecijsko je pravo predsjednika stranke da odredi tko će njih zamijeniti, o tome nema glasanja, ali se može raspravljati. Bez rasprave prošle su tri zamjene, jedino je nezadovoljstvo iskazano oko zamjene za Freda Matića. To će, prema svemu sudeći, biti glavni tajnik stranke i dogradonačelnik Siska Marko Krička, a većina Predsjedništva smatrala je da to mjesto treba pripasti kandidatkinji koja je iz te izborne jedinice, Biljani Gaća.

SDP će također uskoro morati odrediti svoje potpredsjednike Sabora prema kvoti koju je osvojila predizborna koalicija Rijeke pravde. Kako neslužbeno doznajemo, SDP smatra da njima pripadaju dva mjesta, pa bi uz dosadašnju potpredsjednicu Sabora Sabinu Glasovac drugi potpredsjednik Peđa Grbin.

Grbin: Da se vratim, možda bi neke odluke bile drugačije

Predsjednik SDP-a Grbin danas se osvrnuo na rasplet izborne situacije i formiranje nove parlamentarne većine. Komentirao je i zašto nije čestitao HDZ-u na pobjedi.

– Ja sam u izbornoj noći čestitao svim političkim strankama koje su izabrane u Hrvatski sabor, a to uključuje i HDZ. Čestitao sam svima onima koji su kao zastupnici izabrani u Hrvatski sabor. Dakle, ne vidim potrebu da čestitam i dalje bilo kome, a pogotovo ne onima koji su sklopili vladu koja je očito usmjerena samo na to da se i dalje pljačka Hrvatska, rekao je Grbin.

Novinari su ga pitali je li plan s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem kao premijerskim kandidatom, takozvani cunning plan, bio pogreška i bi li ga ponovio.

– Da se vratim u 2. mjesec, 3. mjesec kada smo neke odluke donosili, znajući sve ovo što znam danas, možda bi neke odluke bile drugačije. Ali nije fer, nije fer sada gledati iz te perspektive, odgovorio je.

Iz perspektive Peđe Grbina nije fer što mu se od izborne noći stalno postavlja isto pitanje – hoće li dati ostavku – a njegov odgovor uvijek je isti – da će to reći 10. lipnja nakon europskih izbora.

Prema neslužbenim informacijama Tatjane Munižabe, 10. lipnja Grbin će reći da se više i opet neće kandidirati za predsjednika SDP-a, ali to ne isključuje dogovor oko kandidata aktualnog vodstva stranke, barem njegovog dijela koji se drži zajedno, i u tom kontekstu ime koje se najčešće spominje u SDP-u u ovom trenutku je Mišel Jakšić.