Neuništivi Bayer, Stanišić zabio za finale EL i nastavak nepobjedivosti!

Neuništivi Bayer, Stanišić zabio za finale EL i nastavak nepobjedivosti!

Večeras su se igrale uzvratne utakmice polufinala Europske lige,  a pravu dramu smo gledali u Leverkusenu gdje je Bayer nakon gubitka svoje prednosti od 2-0 na kraju uspio izbjeći poraz, 49. utakmicu zaredom.

Nevjerovatna je to bila utakmica u Leverkusenu. Bayer je dominirao kroz susret čitavo vrijeme u prvom dijelu, ali je Roma strpljivo čekala svoje prilike i zahvaljući obranama Mile Svilara i neopreznošću igrača Bayera, došli su do vodstva u 43. minuti, kada je Leandro Paredes realizirao udarac s jedanaest metara.

Golman Rome nastavio je sa sjajnim intervencijama u drugom dijelu i opet isti princip: Roma se uspješno brani, a penal na drugom kraju, ovaj put u 66. minuti realizira Paredes za 2-0.

Činilo se da će sve ići u produžetke, ali onda opet se pokazuje da je Bayer mačka s devet života – nakon loše reakcije kapetan Rome Mancini loptu iz kornera skreće u gol za smanjenje vodstva svoje ekipe. Roma je krenula zatim po treći gol, ali njeni pokušaji nisu bili uspješni.

Dapače, Bayer, koji je opet bio blizu porazu, ponovno ga je izbjegao i to zaslugama hrvatskog reprezentativca Josipa Stanišića koji je u 97. minuti predriblao jednog suparničkog igrača i pogodio suprotni kut za konačnih 2-2. Stanišić je u igru ušao u 90. minuti, a na isti je način poraza spasio svoju momčad protiv Borussije (D), kada je također zabio debelo u sudačkoj nadoknadi.

Bila je ovo tako 49. utakmica u nizu ove sezone u kojoj Bayer nije izgubio, čime je srušio europski rekord Benfice između 1962-1964., kada je portugalski klub imao 48 utakmica bez poraza.

Plasirao se klub iz Leverkusena po drugi puta u svojoj povijesti u finale Europske lige koju je osvojio 1988. godine, tadašnji Kup UEFA-e. Te je godine u finalu svladao španjolski Espanyol.

Bayer Leverkusen je u svojoj povijesti jednom igrao i finale Lige prvaka i to 2002. godine kada je poražen od madridskog Reala.

Atalanta i Pašalić drugi finalisti

U drugom polufinalu Atalanta je pak svladala Marseille s 3-0 u Bergamu nakon što je prvi susret završio s 1-1.

Atalanta je bila puno bolja tijekom prvog poluvremena, a sve je okrunila golom Lookmana u 30. minuti, koji je precizno naciljao s vrha šesnaesterca.

Na početku drugog dijela, u 52. minuti, Lookman je asistirao, a Ruggeri zabio za 2-0. Bila je to prednost koja je do kraja ostala nedohvatljiva za francusku momčad, a u samom finišu još je Toure zabio za konačnih 3-0 Atalante koja se po prvi puta u svojoj povijesti plasirale u finale nekog velikog europskog natjecanja.

Hrvatski reprezentativac Mario Pašalić za Atalantu je zaigrao od 61. minute.

Finalna utakmica između Bayera i Atalante igra se u Dublinu 22. svibnja, a prošle sezone u finalu je Sevilla bila bolja od Rome te je po sedmi, rekordni put, klub iz Andaluzije osvojio ovo natjecanje, piše HRT