U centru Zagreba: Policajci došli na dojavu o obiteljskom nasilju, pronašli bombu i dva pištolja

U centru Zagreba: Policajci došli na dojavu o obiteljskom nasilju, pronašli bombu i dva pištolja


Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je osumnjičeni protivno odredbama Zakona o nabavi i posjedovanju oružja i građana neovlašteno nabavio i posjedovao vatreno oružje i eksplozivnu napravu koje je građanima dopušteno samo uz prethodno odobrenje.

Policijski službenici su u subotu, 4. svibnja postupajući po dojavi o obiteljskom nasilju utvrdili da je osumnjičeni počinio prekršaj iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te su nastavili kriminalističko istraživanje.

Tako su idućeg dana, u nedjelju, 5. svibnja temeljem naredbe Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu obavili pretragu doma i drugih prostora osumnjičenog na području Centra kojom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto sljedeće oružje i eksplozivna naprava: pištolj marke Beretta kalibra 9 mm s pripadajućim spremnikom, pištolj ručne izrade nepoznate marke te bojevu ručnu bombu marke M50 P3.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, osumnjičeni je u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku, dok je protiv njega Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu U Zagrebu podnijeta kaznena prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo „Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari“, opisano u članku 331. stavku 3. Kaznenog zakona.

Podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku provođenje akcije “Manje oružja – manje tragedija”, odnosno prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana oružje se može predati uvijek i protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak, ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti. Kampanja Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ provodi se od 2007. godine sa ciljem poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija, piše zagrebačka policija.