Ovo su znakovi postporođajne psihoze kod novopečenih majki

Ovo su znakovi postporođajne psihoze kod novopečenih majki

SVAKE godine 1200 novopečenih majki pati od postporođajne psihoze, pokazuje nova studija. Prema podacima Kraljevskog koledža psihijatara, temeljenim na porođajima iz 2022., stanje pogađa između 600 i 1200 žena godišnje.

Što je točno postporođajna psihoza i kako možemo uočiti da netko pati od nje?

Postporođajna psihoza je mentalna bolest koja se javlja odmah nakon poroda.

“To je iznenadna i ozbiljna bolest mentalnog zdravlja koja se javlja u postnatalnom razdoblju, obično unutar dva tjedna nakon poroda. Međutim, postoje slučajevi u kojima može ostati neotkrivena nekoliko tjedana”, kaže terapeutkinja Sarah Oliver za Independent.

Postporođajna psihoza može se zamijeniti s baby bluesom, ali je puno ozbiljnija i zahtijeva hitno liječenje. Simptomi mogu varirati od majke do majke, ali se općenito mogu definirati kao iznenadna teška depresija, često popraćena povišenim raspoloženjem i maničnim epizodama.

“Majka se može doimati kao da je vrlo dobro raspoložena, da se osjeća odlično i da je vrlo uzbuđena. Može brzo govoriti i imati puno energije i želje za životom, a onda bi se u sljedećih sat vremena mogla pretvoriti u loše raspoloženu, povučenu, izoliranu i šutljivu osobu. U razdobljima lošeg raspoloženja mogu se pojaviti plačljivost i neutješna tuga”, tvrdi Oliver.

Deluzije i halucinacije

Zablude i halucinacije značajke su postporođajne psihoze, a pogođena osoba može imati neobična uvjerenja za koja je malo vjerojatno da su istinita – poput vjerovanja da se događaju nadnaravne stvari.

“Mogu čuti glasove, vidjeti ukazanja i imati vizije; mirisati čudne stvari kojih nema. Može se pojaviti paranoja, a majke mogu postati vrlo sumnjičave i bojati se ljudi kojima inače vjeruju. I obratno, svoje povjerenje mogu poklanjati neprikladnim ljudima ili strancima”, nastavlja terapeutkinja.

Nedostatak sna

Postporođajna psihoza također utječe na san. Majka koja pati od tog stanja može imati teškoća s uspavljivanjem, čak i kad je umorna.

Promjene osobnosti

Novopečena majka s postporođajnom psihozom može izgledati kao potpuno drugačija osoba od one koju njeni najmiliji poznaju i prepoznaju; inhibicije mogu biti smanjene i mogu raditi stvari koje inače nikad ne bi činile.

Prema Oliveru, majka vjerojatno neće biti svjesna kako se ponaša i osjeća te možda neće prepoznati da joj je potrebna podrška i medicinska pomoć. Zato, ako uočite neke od navedenih simptoma kod novopečenih majki, odmah potražite liječničku pomoć. Tada se i najgori simptomi mogu povući unutar dva do četiri tjedna., piše Index.hr