Donosimo listu filmova koji su idealni za gledanje u proljetnom periodu kad nam dobro dođe još jedna doza sreće

Donosimo listu filmova koji su idealni za gledanje u proljetnom periodu kad nam dobro dođe još jedna doza sreće

Nakon, kako se čini, najdulje zime dosad napokon smo došli do pravog proljeća. Kako se uz proljeće budimo i mi i priroda, veselije vrijeme tjera nas da gledamo veselije filmove. Donosimo vam listu filmova koji su idealni za gledanje u proljetnom periodu kada nam uvijek dobro dođe još jedna doza sreće, topline i dobrog smijeha.

Doručak kod Tiffanyja (1961)

“Doručak kod Tiffanyja” vjerojatno nije svačiji odabir za listu najboljih, ali je meni jedan od najboljih romantičnih filmova ikada snimljenih. Scenarij je napisao George Axelrod, koji je bio inspiriran knjigom kontroverznog američkog pisca Trumana Capoteja, dok režiju potpisuje Blake Edwards. Mislim da će scene, kostimi i glazba ostati urezani u mislima svih koji pogledaju ovaj kultni film s Audrey Hepburn u glavnoj ulozi snene mlade žene.


Notting Hill (1999)

Romantična komedija s Julijom Roberts i Hughom Grantom, što više trebamo reći? “Noting Hill” obvezno je filmsko štivo za sve ljubitelje ovoga žanra i jedan od onih filmova koji zaista budi nadu u ljubav i ljudsku dobrotu. Priča o romansi između britanskog knjižara i poznate američke glumice zaista se čini nevjerojatnom, ali nam ovaj film jasno i glasno kaže da ništa nije nemoguće.


Moje pjesme, moji snovi (1965)

Jedan od mojih najdražih mjuzikala, “Moje pjesme, moji snovi” oda su obitelji Von Trapp za vrijeme nacističke okupacije u Austriji. Priča prati Mariju, koja se zaposli kao guvernanta u obitelji Von Trapp. Zaljubljuje se u djecu kapetana Von Trappa, ali se ubrzo zaljubi i u njega. Kada se kapetan suprotstavi njemačkoj mornarici, tu se lijepa obiteljska priča polako pretvara u noćnu moru. Ovo je jedan od najljepših mjuzikala koji postoje, što zbog svoje priče, to i zbog prepoznatljivih pjesama koje i dandanas pjevamo diljem svijeta.


Prošli životi (2023)

Jedan od najljepših filmova koje ćete pogledati u posljednjih pet ili više godina jest redateljski debi Celine Song pod nazivom “Prošli životi” (Past Lives). Ovo je film o kompleksnoj tematici o kojoj često ne razmišljamo, ali je uvijek duboko prožeta kroz naše biće. Gledajući Prošle živote, naježite se zbog iskrenosti, senzibiliteta i nestvarno prirodne glumačke igre. Priča vas transportira u djetinjstvo, počnete razmišljati o svojim prošlim životima i tome koliko su nas oni oblikovali u ljude kakvi smo danas. Film će vas raznježiti, utopliti, rasplakati i naježiti.


Vrag nosi Pradu (2006)

Ikona glumačke branše Meryl Streep u ulozi zloglasne Mirande Priestly, zajedno s Anne Hathaway, Stanleyjem Tuccijem i Emily Blunt, sve je što vam treba za jedno proljetno popodne s čašom dobrog vina. Legendarne rečenice iz filma koje izgovara Streep koriste se u svakodnevnici i dandanas, a osim njezine odlične glumačke igre u pozadini pratimo i romantičnu priču koja je dobar kontrapunkt hladnom liku poput Priestly.


Jedi, moli, voli (2010)

Julia Roberts, Italija, pasta – tri riječi koje najbolje po meni opisuju ovaj film. Odlična priča o samootkrivanju, ljepoti života i onome što se desi kada napokon izađemo iz svoje zona komfora. “Jedi, moli, voli” predivan je film koji prati lik Julije Roberts kako nakon bolnog razvoda putuje kroz Italiju, Indiju i Bali, kako bi ponovno pronašla smisao svog života. Idealan film za nedjeljno popodne uz zalazak sunca.


10 razloga zašto te mrzim (1999)

Proljetni film s legendarnim Heathom Ledgerom i Julijom Stiles, inspiriran Shakespearom, a začinjen tinejdžerskom dramom. Izvrsna kombinacija za sunčani vikend poslije ručka. “10 razloga zašto te mrzim” brzo vas vrati u bezbrižne srednjoškolske dane te je s razlogom jedan od filmova kojima se vraćamo svake godine. Simpatična priča i odlični glumci i više su nego dovoljan razlog da ponovno pogledate ovaj mali filmski dragulj.


Čarobnjak iz Oza (1939)

I dandanas jedna od najljepših filmskih fantazija koja je ikada snimljena. Nakon što ju je odnio tornado, zajedno sa psom Totom, Dorothy se budi u prekrasnoj zemlji zvanoj Oz. Ubrzo kreće na putovanje života s tri čudnovata prijatelja koja joj se pridruže te na putu ka čarobnjaku iz Oza nailaze na razne izazove. Ovo je film koji bih mogla gledati stotinu puta jer me čarolija scenografije i likova, kao i prekrasnog glasa Judy Garland, transportiraju u zemlju snova u tren oka.


Casablanca (1942)

Humphrey Bogart i Ingrid Bergman u zavodljivoj Casablanci sve je što treba da se opet i iznova vraćam ovom filmu. Film Michaela Curtiza snimljen je i smješten tijekom Drugog svjetskog rata te se fokusira na američkog iseljenika koji mora birati između ljubavi prema ženi i pomaganja njezinu mužu, koji je vođa čehoslovačkog otpora. Intrigantna ljubavna drama koja je sa pravom stekla kultni status i koja na emotivan način priča veliku ljubavnu priču od koje ćete se teško rastati., piše Showbuzz.