FOTO U Neumu uhvatili morskog psa koji je u Hrvatskoj ugrožen i njegov izlov strogo zabranjen!

FOTO U Neumu uhvatili morskog psa koji je u Hrvatskoj ugrožen i njegov izlov strogo zabranjen!

Modrulji mogu biti dugački i do pet metara te su jedna od 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru

Morskog psa teškog oko 12 kilograma ulovili su u Neumu. Riječ je o modrulju, piše Dalmacija Danas. U Jadranu spada u ugrožene vrste, a u Hrvatskoj je strogo zaštićen. Modrulj najviše vremena provodi na otvorenom moru, posebno na južnom Jadranu. može  narasti i do pet metara i jedna je od 29 vrsta morskih pasa koji žive u Jadranskom moru. 

Photo: Dalmacija Danas

– Iako su njihova mrijestilišta u otvorenim vodama, općepoznato je da ženke ulaze u plitke vode kako bi se kotile – što se odvija najčešće u proljetnim ili ljetnim mjesecima – rekao je za Morski HR Morski biolog i patobiolog, te ravnatelj je Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA i rukovoditelj Shark Tales pri National Geographic (Washington, D.C.) Andrej Gajić.

Modrulja smatraju potencijalno opasnom vrstom za ljude jer u rijetkim situacijama može zabunom napasti. U zadnjih 100 godina u svijetu je poznato manje od 10 neprovociranih napada modrulja. Modrulj je u pravilniku o Strogo zaštićenim vrstama Hrvatske označen kao osjetljiva vrsta, ne smije ga se uznemiravati, a njegov izlov je strogo zabranjen., piše 24sata.