BMW odustaje od tradicije duge 50 godina

BMW odustaje od tradicije duge 50 godina

BMW mijenja nazive svojih modela zbog nove flote električnih modela.

Jedna od najvećih promjena bila je micanje slova “i” na kraju naziva vozila s benzinskim motorom. Dakle, umjesto “BMW 330i,” imali biste samo “BMW 330”.

“Povijesno gledano, iako je naša interpretacija BMW-a “i” uvijek bila drugačija, povijesno smo imali “i” kao oznaku za injekciju na kraju imena. Željeli smo zadržati “i” kao potpis koji pokazuje da vozite električni automobil i to je bila logika”, rekao je Bernd Körber, viši potpredsjednik BMW-ovog Brand Managementa za BMWBlog.

BMW je koristio “i” na kraju naziva svojih vozila od ranih 1970-ih, jer je to bila oznaka za tehnologiju ubrizgavanja goriva, još dok je to bila nova automobilska tehnologija.

Međutim, nakon što su svi BMW-i prešli na tehnologiju ubrizgavanja goriva, “i” je ostalo više kao dio tradicije. Kako je BMW proširio svoju liniju na SUV-ove, stvari su postale malo zbunjujuće, s imenima poput BMW X5 xDrive35i.

No, kada je BMW predstavio svoje električne automobile, stvari su izmakle kontroli, jer je inzistirao da “i” označava “inovaciju”. Budući da je isto slovo bilo i na benzinskim i na električnim automobilima, počelo je gubiti na značaju.

Budući BMW modeli s konvencionalnim motorom sada će biti jednostavniji, s prvim brojem koji označava model, a posljednja dva broja koji označavaju motor. Nije baš tako jednostavno jer posljednja dva broja više nisu u skladu s obujmom motora, ali je jednostavnije nego što je bilo posljednjih godina.