Četiri fraze koje izgovaraju osobe s niskom emocionalnom inteligencijom

Četiri fraze koje izgovaraju osobe s niskom emocionalnom inteligencijom

U današnjem digitalnom dobu, u kojem je komunikacija licem u lice sve rjeđa, mnogim radnicima nedostaju vještine rada s ljudima za rješavanje složenih međuljudskih problema, smanjenje razine stresa, održavanje pozitivnog stava i sprječavanje eskalacije sukoba. Za te stvari potrebna je emocionalna inteligencija.

Emocionalna inteligencija je puno više od riječi koje koristite u komunikaciji s drugima. I dok djela mogu govoriti više nego riječi, izgovaranje pogrešnih riječi može utjecati na vaše kolege i na vaš odnos s njima. Inc navodi da postoje četiri fraze koje izgovaraju osobe s niskom emocionalnom inteligencijom.

1. Ne trebam tvoj savjet.

Ova otrovna fraza šteti učinkovitom timskom radu i ukazuje na nisku emocionalnu inteligenciju. To implicira nedostatak povjerenja u vaše kolege i njihove sposobnosti da ponude vrijedan doprinos.

Nasuprot tome, timski igrači ostavljaju svoj ego po strani i traže informacije iz različitih perspektiva kada se suočavaju sa složenim izazovima. Oni komuniciraju s različitim pojedincima unutar organizacije kako bi razjasnili zadatak ili projekt.

Iako to ponekad može podrazumijevati da progutate vlastiti ponos, traženje povratnih informacija uvijek je ispravna odluka jer omogućuje da se čuje više glasova i ideja, što je također znak visoke emocionalne inteligencije.

2. Što je – tu je.

Kada od kolege čujete ovu praznu frazu, to je siguran znak da su odbacili nešto važno ili nešto što je vrijedno dodatne rasprave. To je signal lijenog diskursa.

Timski igrači koji pokazuju visoku emocionalnu inteligenciju spremni su i otvoreni za dublje razgovore, smišljanje novih ideja ili zajedničko rješavanje problema.

3. Uvijek smo to radili ovako.

Osobe koje koriste ovu frazu, koriste je kao štit od svega novog, uključujući i nova znanja i vještine. Uz to, ponekad osoba može ovo izgovoriti ako se osjeća da je njeno područje ugroženo.

Međutim, ako ste previše vezani za to kako se stvari oduvijek rade, to vas može kočiti. Osobe koje se vode izrekom ‘ne popravljaj ako nije pokvareno’ imaju nisku emocionalnu inteligenciju.

Treba biti otvoren za nove stvari i načine koji bi mogli stvarno poboljšati stvari za cijeli tim.

4. Sve je u redu.

Vaše kolege mogu osjetiti puls organizacije u teškim vremenima i primijetit će ako netko ne govori istinu, pretvara se da je sve u redu u situacijama kada su preopterećeni ili kad su pod pritiskom rokova.

Timski igrači s visokom emocionalnom inteligencijom nikada neće koristiti ovu frazu – njihove kolege su u tijeku s onim što se događa., piše hrvatska-danas.