Potresna zarada: Kako su poduzetnik i vještak izmislili troškove da izvuku više od 1,7 milijuna iz EU

Potresna zarada: Kako su poduzetnik i vještak izmislili troškove da izvuku više od 1,7 milijuna iz EU

O najnovijoj akciji u kojoj su otkrivene malverzacije s novcem za obnovu od potresa oglasila se i policija.

Uhićeni su 64-godišnji vlasnik tvrtke iz Kutine, te vještak za graditeljstvo i ovlašteni inženjer elektrotehnike koji su mu pomogli u subvencijskoj prijevari. Na teret im se stavlja i krivotvorenje isprava.

Sumnja se da je 64-godišnjak u siječnju 2022. aplicirao na natječaj Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pod naslovom “Vraćanje u uporabljivo stanje kroz zamjenu energetske infrastrukture, energetskih, postrojenja i energetskih sustava u području proizvodnje električne energije“ i to za jednu od svojih tvrtki.

Inače, bavi se solarnim panelima koje je uspješno postavljao na brojnim objektima. Sada je, kako se sumnja, odlučio neosnovano doći do milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU. Na natječaj se javio iako je bio svjestan da poduzeće ne ispunjava formalne uvjete za ostvarivanje bespovratne potpore velikih razmjera financirane iz Fonda Solidarnosti Europske unije, to jest da infrastruktura poduzeća nije oštećena u seriji potresa iz prosinca 2020. godine, čijoj su sanaciji ili poboljšanja i modernizacije infrastrukture i namijenjena novčana sredstva.

Vještak i inženjer lažirali su mu dokumentaciju za natječaj. Vještak je znao da nisu nastala oštećenja na elektroenergetskoj mreži, napumpali su vrijednost štete na 4.282.752,67 eura. Taj iznos je, navodi se u kaznenoj prijavi, uvelike premašivao troškove poboljšanja i modernizacije infrastrukture u vidu postavljanja novih solarnih panela s akumulatorskim baterijama na teret Fonda Solidarnosti Europske unije.

Na kraju je zatražio nešto više od 2,2 milijuna eura, a isplaćeno mu je 1.758.030,14 eura.

N1 doznaje da će EPPO od suda tražiti istražni zatvor za dvojicu osumnjičenih.