Savjetnica: Ako imate ove osobine, u djetinjstvu vam je nedostajalo ljubavi

Savjetnica: Ako imate ove osobine, u djetinjstvu vam je nedostajalo ljubavi

ISKUSTVA iz djetinjstva, odnos s roditeljima i okolina u kojoj djeca odrastaju, oblikuju njihovu osobnost, emocionalnu stabilnost i način interakcije sa svijetom u budućnosti. To može rezultirati pozitivnim ili negativnim karakteristikama koje će nositi kroz život.

Obiteljska i bračna savjetnica Tina Fey izdvojila je četiri znaka koja bi mogla ukazivati na to da smo kao djeca iskusili nedostatak ljubavi.

1. Borite se s intimnošću

“Nesposobnost uspostavljanja dubokih odnosa često je posljedica djetinjstva u kojem je nedostajalo ljubavi”, kaže savjetnica za Hack Spirit.

Ključno je shvatiti da možda nismo sami odgovorni za svoju borbu s intimnošću. “Bitno je odreći se krivnje koja proizlazi iz uvjerenja da su vaše emocionalne barijere jednostavno rezultat vašeg nedostatka truda”, savjetuje Fey.

2. Silno se oslanjate na sebe

Ovo je neočekivana osobina koju treba uzeti u obzir, tvrdi Fey. “Savjeti za uspjeh često su da budemo neovisni ili da se oslanjamo na sebe. Međutim, pretjerano samopouzdanje može biti posljedica djetinjstva bez ljubavi”, pojasnila je.

Kada nastojimo biti neovisni cijelo vrijeme, previše snage dajemo samopouzdanju. “Na taj način napuštate svoju inherentnu potrebu za vezom”, dodala je.

3. Skloni ste perfekcionizmu

Možda ćemo sebe uvjeriti da je težnja za savršenstvom pozitivna osobina, ali ubrzo ćemo postati žrtva vlastitih nerealnih standarda. “Perfekcionizam može negativno utjecati na sve aspekte života, ali ako se svojevoljno držite nedostižnih standarda, pripremate se za neuspjeh”, tvrdi savjetnica.

Također, važno je propitati ulogu perfekcionizma u životu, napominje Fey. “Možda težite savršenstvu jer pokušavate nadoknaditi određene nedostatke. Često sami sebe korimo što nismo savršeni, kao da je to stanje koje moramo postići. Možda je vrijeme da prihvatite ove osjećaje. Oni mogu biti znak da pokušavate ispuniti prazninu nastalu zbog nedostatka ljubavi u vašoj prošlosti”, objasnila je.

4. Imate poteškoća s izražavanjem emocija

“Na svom osobnom putovanju često sam smatrala da je to značajan znak. Često mi je bilo teško izraziti svoje emocije, bilo da se radilo o radosti, tuzi, ljutnji ili ljubavi”, otkriva savjetnica.

Objašnjava da su mnogi naučeni da je pokazivanje emocija znak slabosti pa ih umjesto toga uče skrivati. “Ako se nalazite u takvim situacijama, znajte da je u redu osjećati i izražavati svoje emocije. One su dio onoga što jesmo”, zaključila je Fey., piše Index.hr