Nova afera u zdravstvu: Glavna sestra prijavljena jer je poslala pitanja za natječaj jednom kandidatu

Nova afera u zdravstvu: Glavna sestra prijavljena jer je poslala pitanja za natječaj jednom kandidatu

U pitanju je slučaj koji se povezuje sa Zavodom za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije.

Policijska uprava šibensko-kninska priopćila je danas da je zbog zlouporabe položaja i ovlasti prijavila 49-godišnjakinju iz lokalne zdravstvene ustanove koja je kandidatu na natječaju dostavila pitanja.

U pitanju je natječaj za medicinske tehničare iz srpnja 2022., a na nepravilnosti je upozoreno anonimnom prijavom koju je Zavod zaprimio početkom studenog lani. Uz anonimnu prijavu, kako doznajemo, dostavljena je i snimka na kojoj se čuje ženski glas koji spominje namještanje natječaja.

Detalji glasovne poruke

U audio snimci ženska osoba drugoj daje upute: “… i ovo je broj novog tehničara. Sad ću ti uslikati pet-šest pitanja, pa ćeš nazvati i reći da si slučajno našla na kompjuteru da se ne desi da mi otrese, pa onda mogu k’ vragu. Znači samo pet šest pitanja ću ti poslikati da prođe, ono, intervju da može doći. Nazovi i reci da si slučajno eto i da nam jako trebaju tehničari i da si našla na pozadini kompjutera pitanja ali nisi našla sva pa da ćeš mu pročitati četiri pet pitanja”.

Snimku su slijedila pitanja koja se postavljaju na testiranju tijekom natječaja.

Iz Zavoda sve negirali

Kada je N1 pitao Zavod za hitnu medicinu šibensko-kninske županije za ovaj slučaj poručili su nam da je riječ o lažnim optužbama.

I sama glavna sestra, kojoj smo upit uputili preko uprave Zavoda, sve je demantirala, tvrdeći da je riječ o “gruboj montaži”.

“Glavna sestra je u svom očitovanju navela kako je snimka dio unaprijed smišljenog ataka na nju zbog nedavnog izbora na mjesto glavne sestre Zavoda”, dodali su.

Iz Ministarstva zdravstva na više upita o sumnjama u namještanje natječaja i šibenskoj Hitnoj, nisu nam odgovorili.

Prijava za zlouporabu položaja

Šibensko-kninska policija koja je kriminalističko istraživanje ovog slučaja provela u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku ipak vjeruje kako ima dokaza da je tijekom natječaja bilo zlouporaba.

“Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena u Šibeniku u mjesecu srpnju 2022.godine, iskoristila svoj položaj u zdravstvenoj ustanovi te zatražila da se pitanja iz pismenog dijela testiranja, sastavnog dijela natječaja za prijem u radni odnos, dostave jednom od kandidata natječaja, kako bi se istog dovelo u povoljniji položaj od drugo prijavljenog kandidata. Protiv osumnjičene podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Šibeniku”, objavili su., piše N1