Dijetetičar upozorava na tri namirnice koje začepljuju arterije

Dijetetičar upozorava na tri namirnice koje začepljuju arterije

PONEKAD je lako previdjeti štetne učinke koji mogu doći s naizgled bezazlenim proizvodima. Međutim, ako pazimo na svoje zdravlje, važno je obratiti pozornost na ono što dodajemo na svoj tanjur, posebno kada je riječ o zdravlju srca. Postoji nekoliko uobičajenih namirnica koje bismo trebali zamijeniti nekim zdravijim alternativama.

Dijetetičar Jesse Feder otkrio je tri namirnice koje začepljuju arterije i loše su za zdravlje srca.

1. Punomasno mlijeko

Punomasno mlijeko može biti kremasto i ukusno, ali visok sadržaj masnoće, osobito zasićenih, može uzrokovati probleme našem srcu.

“Visoka količina zasićenih masti može pridonijeti povećanju razine LDL-a, ili lošeg kolesterola”, kaže Feder za SheFinds. Povišene razine LDL-a poznate su po začepljenju arterija, što zatim doprinosi kardiovaskularnim problemima. Umjesto toga, dijetetičar preporučuje da se odlučimo za mlijeko sa smanjenim udjelom masti ili za alternativu poput bademovog mlijeka.

2. Sir s visokim udjelom masti

Iako je ukusan, sir može biti značajan izvor zasićenih masti i kalorija. Sirevi s visokim udjelom masti, kao što su cheddar i švicarski, mogu biti najštetniji za zdravlje našeg srca. 

“Preporučujem sir sa smanjenim udjelom masti kako bi se smanjio unos kalorija, masti i zasićenih masti”, savjetuje dijetetičar. Neke od opcija su Gouda s niskim udjelom masti, kozji sir ili feta sir.

3. Kokosovo ulje

Unatoč činjenici da se posljednjih godina hvalilo kao zdrava opcija, kokosovo ulje ipak nije tako dobro za srce, kaže Feder. “Umjesto kokosovog ulja, preporučujem korištenje avokada ili maslinovog ulja jer sadrže puno manje zasićenih masti”, rekao je.

Iako kokosovo ulje može imati svoje mjesto u određenim receptima, korištenje maslinovog ulja bolja je opcija jer je bogato mononezasićenim mastima koje podržavaju zdravlje srca.

Naravno, važno je zapamtiti da svi imamo različite prehrambene potrebe i da izuzetno restriktivna dijeta dugoročno može biti štetna za zdravlje. Obično je u redu s vremena na vrijeme uživati u svojim omiljenim namirnicama.

Međutim, donošenjem informiranih izbora i zamjenom sastojaka koji začepljuju arterije zdravijim alternativama možemo poduzeti proaktivne korake prema očuvanju zdravlja svog srca., piše Index.hr