Ni nakon 30 godina ne zna gdje joj je otac. Vukovarka se suočila s čovjekom koji ga je odveo: ‘Hoćeš mi reći gdje je završio?’

Ni nakon 30 godina ne zna gdje joj je otac. Vukovarka se suočila s čovjekom koji ga je odveo: ‘Hoćeš mi reći gdje je završio?’

Mijo Radić bio je u invalidskim kolicima

Iva Radić više od 30 godina ne odustaje od potrage za istinom o svojem ocu. Imala je osam godina kada ga je posljednji put vidjela u Vukovaru. Radić tvrdi da joj je oca u invalidskim kolicima odveo njihov dojučerašnji prijatelj i susjed Jovan Radan.

Radana je dočekala u petak ujutro u Beogradu, dok je dolazio u Tužiteljstvo za ratne zločine. Pitala ga je hoće li napokon reći gdje joj je završio otac i gdje su njegove kosti, no odgovor nije dobila, javlja Dnevnik Nove TV.

“Hoćeš mi reći gdje mi je otac? Gdje mi je otac završio?”, pitala je Radić i dobila odgovor: “Ne znam”. “Kako ne znaš kad si ga odveo? Reci mi gdje su mi kosti pokojnoga oca, invalida, pred mojim očima si ga odveo”, pitala je Radana, no on je i dalje ustrajao na odgovoru da – ne zna.

Suočila se s njim i prije pet godina

Prije pet godina, Radić se suočila s Radanom kad je osumnjičen za ubojstvo civila i silovanja u Vukovaru tijekom Domovinskog rata. Svega se prisjetila i supruga nestalog Mije RadićaJelena Radić.

“Zaustavljeni smo nedaleko od naše kuće. Rekli su da moramo ući u dvorište Veleprometa i pokazali gdje da se zaustavimo. Mene je već počela hvatati panika. Onda su nam rekli da on mora ići u Negoslavce na ispitivanje. Moj suprug. Ja sam pitala zašto mora ići, zašto ga tu ne ispitaju. Rekli su nam da će ga vozač odvesti u Negoslavce i da će on tamo biti ispitan”, rekla je za Provjereno Nove TV.

“Pogledom nas je pratio. Auto je izišao, skrenuo desno i tada sam zadnji put vidjela svog oca živog. Pamtit ću to dok sam živa. Tu scenu neću nikada zaboraviti”, navodi Iva Radić.

Nisu znali da će Vukovar pasti

Unatoč sirenama, pucnjima i bombama, nitko nije mogao ni zamisliti da će Vukovar pasti. Obitelj Radić skrivala se u podrumu svoje kuće. “Tatu smo samo u tim najgorim situacijama spuštali u podrum jer je bio nepokretan”, ispričala je Iva Radić. Vremenom se obitelj odlučila napustiti dom.

Smještaj su pronašli u Karavukovu kod obitelji majke, a onda u stanu u Odžacima, u blizini granice s Hrvatskom. “Tata je u dvorištu sjedio u kolicima. Ja sam ga pogledala i rekla: ‘Tata, lijepo je ovdje.’ On je jako plakao. Bilo mu je strašno teško što je morao napustiti svoju kuću”, prisjetila se Radić.

“Svakodnevno je slušao Radio Vukovar, svakodnevno su javljali o novi poginulim iz Vukovara. Mislim da je svaki dan čuo za neko poznato ime koga više nema. Jako ga je pogodilo kad je čuo da je poginuo njegov bratić”, prisjetila se i dodala da je u jednom trenutku rečeno kako je u gradu stanje mirnije.

Odveli ga na ispitivanje

Krenuli su za Vukovar, a na putu su ih zaustavili vojnici i odvezli na ispitivanje u Velepromet. “Sjeli ste u naš auto, on je unutra i rekli ste da ga vodite na ispitivanje”, rekla je Radanu kada se s njim suočila prije pet godina.

“Vas je smatrao svojim prijateljem”, dodala je. “Pa ja sam mu i bio prijatelj”, odgovorio je Radan. Na njezino inzistiranje da joj kaže gdje joj je otac, samo je odgovorio: “Ženska glavo, nisam vozio njegov auto, nikad ništa nisam radio”.