Dan nakon spektakularnog dočeka na Plesu: Piloti Rafalea na zasluženom odmoru s obiteljima

Dan nakon spektakularnog dočeka na Plesu: Piloti Rafalea na zasluženom odmoru s obiteljima

Građani će Rafalee koji su stigli u Hrvatsku moći vidjeti 11. svibnja na Zrakoplovnom danu u Velikoj Gorici, najavio je velikogorički gradonačelnik. Ali čak i prije toga. Otkrili su to reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov koja je provjerila što se u petak događalo na Plesu nakon spektakularnog dočeka.

Zagrmili su nebom i sletjeli uz zaglušujuću buku. 24 sata kasnije u najčuvanijoj vojnoj bazi sve je utihnulo.

“Njih smo pustili na zasluženi odmor s obiteljima, odradili su i psihički i emotivno veliku zadaću. Imat ćemo ih brzo nazad!”, rekao je zapovjednik eskadrile Zvonimir Milatović reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezo Moskaljov.

Akcija Bljesak pilote Rafalea vraća u igru. Ali neće samo put Slavonije.

“Nastojat ćemo obletiti cijelu Hrvatsku i pozdraviti sve građane Hrvatske!”, poručio je zapovjednik eskadrile.

Bit će fotoobjektivi u zraku i na velikogoričkom aeromitingu polovicom svibnja.

Šestorice “vitezova” nema, ali “kuću” zato čuva Zvonimir Milatović.
U Francuskoj je prošao obuku na simulatoru leta i učit će druge. Još ga nisu spremni pokazati.

“Pa nije, jer je on 13. zrakoplov, svi podaci povjerljivi su tamo. Nažalost, mnogi to neće biti u mogućnosti vidjeti”, poručio je Milatović.

Sve se motri i nadzire preko kamera.

“Mislim da su Rafalei sigurni i da imamo dobar odrađen štit oko njih”, smarta Milatović.

A što u slučaju da na nebu treba presresti tuđi zrakoplov sumnjivih namjera koji se oglušio na upozorenja kontrole leta?

“Trenutno su MIG -ovi operativni i to će biti u nekom narednom periodu dok nadređeni ne donesu odluku da će biti drugačije”, kaže zapovjednik eskadrile.

Pred njima još sati i sati obuke i ovdje, ali i u Francuskoj gdje su sada još trojica pilota. Ali vjeruje da će u ovim kabinama u zraku biti puno češće.

“Mi smo imali nekoliko pilota u eskadrili koji su imali preko 120 sati leta godišnje. Ovdje će to biti nemjerljivo puno više”, kaže pukovnik Milatović.

“Moći će se, jer mislim da je najskuplje ako avion stoji. Ovo je najskuplja varijanta. Svaki uloženi euro u sat leta je povećanje sposobnosti”, kaže Milatović. Koju su s dolaskom novih krila, njihovi ruski prethodnici izgubili. Ali i zaslužili poštenu mirovinu., piše dnevnik.hr