Tko će naslijediti Ursulu von der Leyen? Politico daje velike šanse Plenkoviću

Tko će naslijediti Ursulu von der Leyen? Politico daje velike šanse Plenkoviću

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen bori se za drugi mandat, ali njena uloga favoritkinje promijenila se u posljednje vrijeme, ponajprije zbog afere s Pfizerom pa postoji nekoliko imena koja joj prijete.

Konkretnije, Politico navodi njih šest i svima je zajednički poprilično jak životopis. Bivši predsjednik Europske središnje banke (ECB) i talijanski premijer Mario Draghi, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, predsjednica ECB-a Christine Lagarde, rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, povjerenik za unutarnje tržište Europske unije Thierry Breton i – hrvatski premijer Andrej Plenković.

Svakom od potencijalnih nasljednika von der Leyen, Politico je dao ocjene od jedan do pet, ali samo su Iohannis i Plenković dobili izgledne šanse, odnosno, ocjenu tri. Ostatak društva je na marginama. Ima šanse, ali nisu realne.

Plenković se u centru pažnje našao ovaj tjedan, kad je sebe samog postavio na prvo mjesto HDZ-ove izborne liste za Europski parlament. Iako je naglasio da ga pozicija predsjednika Europske komisije ne zanima, Politico to odbacuje i navodi da inače ne bi sebe postavljao na listu.

Kao snažne adute u borbi za prestižnu poziciju, spominje se njegovo iskustvo u europskoj politici i dobri odnosi s europskim kolegama. Također, navodi se da bi za Europsku uniju bio dobar smjer izabrati Hrvata jer je Hrvatska posljednja ušla u prestižno društvo. Dakle, to bi pokazalo kandidatima da EU nikoga ne isključuje.

Njegov glavni favorit u ovoj hipotetskoj utrci je Iohannis. Miljenik je europskih čelnika, posebno konzervativnih. Uz to, miljenik je francuskih i njemačkih političkih lidera, u prvom redu Emmanuela Macrona i Olafa Scholza.

Prednost mu je i to što je Rumunjska, za razliku od Poljske striktno poštovala pravila jedinstvenog tržišta EU-a i nije jednostrano nametnula ograničenja na ukrajinsko žito. Odluka Europske pučke stranke (EPP) da svoj izborni kongres održi u Bukureštu također svjedoči o Iohannisovom položaju. Minus mu je pak činjenica da se u posljednji tren odlučio kandidirati za šefa NATO saveza iako je nizozemski premijer Mark Rutte dobio podršku dvije trećine zemalja članica u toj utrci., prenosi N1