Stranim radnicima Hrvatska sve više privlačnija: ‘Više volim Zagreb nego München, ovdje su svi veseli’

Stranim radnicima Hrvatska sve više privlačnija: ‘Više volim Zagreb nego München, ovdje su svi veseli’

Prošle godine Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je preko 170 tisuća radnih dozvola, što nije iznenađujuće s obzirom da je prije tri godine ukinut kvotni sustav zapošljavanja stranih radnika.

Hrvatska je u proteklih deset godina postala destinacija za useljavanje. Sve veće potrebe za uvozom radnika rezultirale su time da je Ministarstvo unutarnjih poslova samo ove godine izdalo oko 170 tisuća radnih dozvola za strance. Uz to, sve smo privlačniji potomcima Hrvata iz Južne Amerike. Više od sto tisuća stranih radnika trenutno živi i radi u Hrvatskoj, piše HRT

“Došao sam ovamo prije dvije i pol godine tijekom pandemije. Jedan moj prijatelj koji je već živio i radio ovdje rekao mi je: ako nemaš posla u Indiji, dođi ovamo. Tada je bilo teško u Indiji pronaći posao zbog pandemije, a prijatelj mi je rekao da ovdje ima mnogo mogućnosti za posao i dobar život. Zato sam došao”, priča Sachin Kanhiaya, koji je iz Indije stigao u Hrvatsku.

“Ovo nije bila moja prva opcija jer sam prije aplicirao za druge države jer nikad prije nisam čuo za Hrvatsku. Ali sada kada sam ovdje, veoma mi se sviđa i vrlo sam zahvalan što sam ovdje”, ističe Jeffrey Cano, koji je iz Filipina.

Radnim uvjetima i prihvaćenošću su, kažu, više nego zadovoljni. Ipak, Sachin nam otkriva da je dobio ponude za posao i u Njemačkoj, ali se ipak odlučio za Hrvatsku. “Otišao sam u Njemačku jer sam dobio ponudu za posao, ali za samo tri dana vratio sam se na svoj stari posao ovdje. Nije mi se svidjelo ondje, Zagreb mi se sviđa više od Münchena, ali i ljudi, ljudi su ovdje uistinu odlični. Veoma su svi veseli, čim izađeš iz kuće, vidiš ljude kako se smiju”, kaže Sachin.

Prošle godine Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je preko 170 tisuća radnih dozvola, što nije iznenađujuće s obzirom da je prije tri godine ukinut kvotni sustav zapošljavanja stranih radnika. Zbog toga je početkom ove godine donesen prijedlog zamjene i dopune zakona o strancima. Izmjene trenutno prolaze javnu raspravu, a tek bi onda trebale biti upućene u saborsku proceduru.

Ovdje je prijedlog da se dozvola umjesto na jednu daje na tri godine, ali Hrvatska, neovisno o tim problemima koji su se pokazali u praksi, mora promijeniti zbog ove nove direktive Europskog parlamenta i vijeća vezano za tzv. plavu kartu koja je za visoko kvalificiranu radnu snagu iz trećih zemalja, objašnjava Sanja Klempić Bogadi, znanstvena savjetnica., prenosi Vecernji.hr