Raukar Gamulin: Plenković je fantastičan u faširanju stranaka koje zove u suradnju

Raukar Gamulin: Plenković je fantastičan u faširanju stranaka koje zove u suradnju

Saborska zastupnica iz stranke Možemo Urša Raukar Gamulin je gostovala u Newsroomu. S Domagojem Novokmetom je analizirala situaciju na postizbornoj političkoj sceni.

Upitana je li joj žao što se nije formirala široka lijevo-liberalna koalicija, odgovara: “Nije mi žao. Važna su dva bloka na lijevici, što se sada pokazalo kao točno. Ono što je definitivno je to da nažalost, zbog izbornog sustava i izbornih jedinica, i dalje nemamo jednaku težinu glasa i cijeli izborni inženjering je napravio to da s više glasova imate manje mandata.”

“Mi smo stranka koja raste i širi se. Nekima se to može činiti nedovoljno brzo, ali to je zato što su naši ciljevi daleko”, dodala je.

Napominje i i da je stranka Fokus za jedan mandat u saboru trebala skupiti 48.000 glasova, a za jedan mandat, HDZ-u je trebalo nešto manje od 12.000 glasova, čime aludira na to da je izborni inženjering ponovno napravio svoje.

“Oko toga bi se Ustavni sud trebao itekako oglasiti”, kaže.

Najgori scenarij izbornih rezultata – drastično desna vlada

Na pitanje koji je najgori scenarij izbornih rezultata, odgovara – drastično desna vlada.

“Tih 76 još nije dosegnuto i pitanje je na koji će način biti i hoće li uopće. Plenkovićev pregovarački potencijal je dosta sužen. Ono što se nudi s druge strane i ono što nudi Peđa Grbin, što mi apsolutno podržavamo, je konstituiranje Sabora – od onih političkih snaga koje su u zadnjih 8 godina govorile da su protiv HDZ-a, korupcije i zločinačkog modela upravljanja”, kazala je.

Dodaje kako žele mijenjati ono oko čega se cijela opozicija izjasnila na isti način, a nakon toga kaže da je moguća manjinska vlada SDP-a.

“Moguć je i drugačiji dogovor, ali najvažnije je da se radi korak po korak. Prvi korak je konstituiranje Sabora, skupljanje 76 ruku i izmjena krucijalnih zakona”, naglašava.

Tvrdi da se raskol DP-a naslućuje već neko vrijeme: “Plenković je zapravo fantastičan u faširanju stranaka koje zove u suradnju. Nakon suradnje s HDZ-om, od tih stranaka nema ništa. Raskol DP-a se naslućuje već nekoliko dana, a on je između Penave i Radića. Radića manje zanima ideologija, a Penavi je jasnije da će ga ta mašina zvana HDZ potpuno dokinuti.”