HDZ-ov partner Hrebak najavio mogućnost novih parlamentarnih izbora…

HDZ-ov partner Hrebak najavio mogućnost novih parlamentarnih izbora…


U Studiju 4 gostovao je Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, prijeizborni koalicijski partner HDZ-a.

Rekao je kako je svima jasno da je SDP gubitnik ovih izbora.

– Oni pokušavaju napraviti još nešto i dati nadu svojim članicama i članovima iz razloga što je evidentno da će Peđa Grbin, kao što ga već neki prozivaju unutar SDP-a, da će morati podnijeti ostavku zbog već ne znam kojeg poraza na izborima. Mi imamo samo dvije opcije. Ili će pobjednici izbora složiti većinu ili će se ići na nove izbore. Treće opcije nema. Ovo su sve pokušaji gubitnika ovih izbora da nešto naprave. Međutim, to je sve bazirano na lažnoj nadi. Jednostavno, izborna matematika je neumoljiva. Ona pokazuje da će i nama biti teško složiti većinu, rekao je.

Dodao je da se jučer krenulo u nekom boljem smjeru.

– Uvjeti su posloženi tako da se tu može složiti samo vlada liberala, manjina i Domovinskog pokreta kao netko tko ima najveći broj glasova. Jedini prijepor ostao je vezano uz samu suradnju. Vjerujem da postoji zdrav razum i dobra volja da se pronađe način modaliteta suradnje između ta tri politička bloka, rekao je.

Osvrnuo se i na odbijenicu župana Posavca, IDS-a i Fokusa.

– Mi smo liberali svi zajedno i na europske izbore idemo zajedno. S obzirom na to da sam vidio koliko je teško složiti novu parlamentarnu većinu, naravno da je logično da pokušamo razgovarati, vidjeti postoji li neki način kako bismo mogli svi zajedno formirati vladajuću većinu.

Kolege, ja ih razumijem, iz sebi logičnih i opravdanih razloga ne žele sudjelovati u takvoj većini. HSLS i HNS tu su već dugo godina partneri HDZ-a. Ovi drugi imaju neka druga razmišljanja i ja ih mogu shvatiti.

Jedan dio njih ne želi ni slagati ovakvu Frankenstein koaliciju na lijevoj strani jer jednostavno na lijevoj strani nemoguće je to složiti s obzirom na stranke koje bi participirale, koje nemaju apsolutno nikakvih dodirnih točaka po pitanju svjetonazora i nekih drugih bliskosti.

Od krajnje ljevice do krajnje desnice takva vlada na lijevoj strani ne bi egzistirala. Tako da je logično da sam uputio taj poziv.

Dobili smo odbijenicu i sada je evidentno da postoje samo dvije opcije – ili će se složiti vladajuća većina sastavljena od liberala, manjina i Domovinskog pokreta ili će se ići na nove izbore.

Vidjet ćemo kakav će modalitet biti, jasni su nam i stavovi Domovinskog pokreta, jasne su nam i neke granice preko kojih mi ne možemo proći. Mislim da je najpametnije da upravo HDZ, kao najveća stranka buduće, uvjeren sam, parlamentarne većine, da pregovara odvojeno sa svim ovim opcijama i da pronađu način i modalitet suradnje koji će nas sve objediniti, a da pritom niti jedna stranka neće biti oštećena.

Ja razumijem DP i razumijem njihova izborna obećanja na kojima su dobili određenu podršku na izborima, i razumijem da ćemo i mi morati, svi sudionici te buduće parlamentarne većine, do određene razine popustiti, napraviti određeni kompromis jer politika je umijeće mogućeg, politika je kompromis, rekao je Hrebak, piše HRT.