Ekshumacija na istoku Hrvatske: “Tijela su pronađena na ulazu u mjesto i to na oranici koja se sve ove godine obrađuje”

Ekshumacija na istoku Hrvatske: “Tijela su pronađena na ulazu u mjesto i to na oranici koja se sve ove godine obrađuje”

Sudbina 19 nestalih Bogdanovčana i danas je nepoznata.

“Oni su, kaže, morali doći ovamo i sve te ljude u vreće pometat, i kaže, stavili u kamion i odnijeli, ali kuda, ne znamo”, rekla je Sofija Ižaković, mještanka Bogdanovaca.

Iskapanja su otkrila ostatke najmanje dva tijela. Prebačena su u vukovarsku bolnicu.

“Tamo će patolog i struka izvršiti pregled, dakle, posložit sve dijelove tih posrmtnih ostataka, napravit popise i sve što ide po protokolu tako da bi se mogla napraviti DNA analiza”, rekao je Dejan Marošičević voditelj ispostave Vukovar Uprave za zatočene i nestale. 

Uz njih je bila civilna odjeća, ali ne i dokumenti.

“1. listopada je bio dosta veliki napad ovdje u Bogdanovcima 91. godine. I baš na ovom mjestu ovdje ima i priča da su civili u automobilu prolazili. Dočekani su i na žalost stradali su u tom trenutku”, rekao je Marko Barun, načelnik općine Bogdanovci reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

“Tijela su pronađena na samom ulazu u Bogdanovce i to na oranici koja se sve ove godine obrađuje.”

Skrivana su na svega 80 centimetara dubine.

“Teško je jako reći o kojim bi se ljudima moglo raditi, ozbirom da samo selo Bogdanovci i neposredna okolina, je bila cijelu jesen 91. godine u tim nekakvim borbenim okolnostima”, dodao je Marošićević.

Iskapanja se nastavljaju, pretražuju se i druge lokacije. Uprava za zatočene i nestale surađuje s policijom i obavještajnom službom.

“Bez te suradnje ne bi bilo rezultata, ne smijemo zaboraviti ni MORH koji je uključen”, kaže Marošićević.

Na vukovarskom području još su 374 nepoznate sudbine. U proteklih 8 godina pretraženo je 128 lokacija. Pronađene su tri masovne grobnice i niz pojedinačnih iz kojih je ekshumirano 46 osoba.