Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku, prema psihologinji

Tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku, prema psihologinji

NARCISOIDNI roditelji često usmjeravaju pažnju na vlastite potrebe i želje, zanemarujući potrebe svoje djece. Ipak, ponekad možda nije lako prepoznati narcise, osobito ako su u pitanju naši skrbnici. Stoga je psihologinja Melissa Burkley otkrila tri znaka koja otkrivaju narcisoidnu majku.

  1. Njezina je ljubav uvjetovana.
  2. Nedostaje joj empatija.
  3. Razljuti se kada nešto nije po njezinom.

“Suočavanje s narcisom je teško jer je njihov svjetonazor osmišljen tako da sebe uvijek vide kao žrtvu. Iz tog razloga, narcisi rijetko traže terapiju. U onim rijetkim slučajevima kada potraže pomoć, to je samo zato što misle da je to u njihovom najboljem interesu, a ne zato što je to u najboljem interesu njihovih bližnjih”, istaknula je Burkley za Psychology Today.

Dakle, ako naša narcisoidna majka odbija tražiti pomoć ili priznati da je narcisoidna, psihologinja dijeli sljedeće savjete: 

  • Prihvatite to: Prepoznavanje da je naša majka narcisoidna može uvelike pomoći u liječenju naših trauma, tvrdi Burkley.
  • Postavite granice: Kad majka pokuša nama manipulirati, navući na nas osjećaj krivnje ili se razljutiti kad stvari ne idu kako želi, trebamo biti spremni postaviti neke granice.
  • Otiđite: Ako nas majka nastavi nepoštovati i ignorirati naše granice, možda ćemo morati napraviti težak izbor o tome želimo li da ona i dalje bude dio našeg života. “Zapamtite da je veza s narcisom izbor, bez obzira tko su”, zaključuje psihologinja.

piše Index.hr