Evo što se događa ako prestanete uzimati poznati lijek za mršavljenje

Evo što se događa ako prestanete uzimati poznati lijek za mršavljenje

ONI KOJI imaju problema s težinom vjerojatno su čuli za Ozempic, takozvani “lijek za mršavljenje”. Ozempic pokazuje dobre rezultate te je ubrzo nakon odobrenja postao poznat diljem svijeta. U Hrvatskoj je prošle godine čak zabilježena nestašica tog lijeka, koji je primarno bio namijenjen onima koji boluju od šećerne bolesti.

Ozempic je razvila farmaceutska tvrtka Novo Nordisk, a prvotno je odobren u brojnim zemljama za liječenje dijabetesa tipa 2. Njegov aktivni sastojak semaglutid veže se na receptore hormona koji kontroliraju šećer u krvi, potičući otpuštanje inzulina kada su visoke razine glukoze. No pritom i smanjuje apetit. 

Pokazalo se da ljudima koji imaju problema s kilogramima može pomoći da unutar 6 mjeseci izgube više od 10% tjelesne težine, što je nevjerojatan rezultat. No, što će se dogoditi kada ga osoba prestane uzimati, hoće li se višak kilograma vratiti?

“Kada prestanete uzimati lijekove, težina se vraća”

Odgovor je – vjerojatno da. Naime, većina ljudi nakon prestanka uzimanja semaglutida ponovno dobiva na težini. “Tirzepatid ili semaglutid vam mogu pomoći pri smanjenju masnog tkiva. Međutim, to ne rješava pravi problem, odnosno uzroke pretilosti jer je prekomjerna debljina kronično i složeno stanje. Kada prestanete uzimati lijekove, težina se vraća”, navodi liječnica Natasha Yates sa Sveučilišta Bond u Australiji. 

“Liječenje visokog tlaka traje doživotno. Isto je i s pretilošću. Lijekovi djeluju, ali samo dok ih uzimate”, dodala je. Yates stoga predlaže da na Ozempic gledamo kao na dio tretmana, koji sam po sebi nije dovoljan, te da bi uz uzimanje lijeka trebalo promijeniti i druge životne navike. 

Istraživanja pokazuju da između 6% i 13.5% pacijenata prestane uzimati “lijekove za mršavljenje”, prvenstveno zbog nuspojava. No, tu je i problem visoke cijene te česte nestašice na tržištu. Stoga je važno znati kako postupiti u slučaju “skidanja” s Ozempica. 

Što se događa kada prestanemo uzimati lijek za mršavljenje? 

“Kada prestanete koristiti tirzepatid ili semaglutid, potrebno je nekoliko dana, ili čak nekoliko tjedana, da oni izađu iz vašeg sustava. Pritom ponovno počinjete osjećati veću glad”, objašnjava Yates. 

“Raste i razina šećera u krvi jer lijek više ne djeluje na gušteraču. Bez obzira imate li dijabetes ili ne, možda ćete morati jesti hranu s niskim glikemijskim indeksom kako biste stabilizirali razinu šećera u krvi”, dodala je. 

“Najviše težine ćete dobiti u formi masnoća. Dok ste uzimali lijek, izgubili ste manje mišića nego masnog tkiva. Gubitak mišića je neizbježan kada gubite na težini, bez obzira koristite li lijekove ili ne. Problem je u tome što kada prestanete uzimati lijek, vaše tijelo preferira nakupljati masnoće”, objasnila je.  

S obzirom na to da pretilost ima mnogo uzroka, potrebno je promijeniti neke životne navike kako bi se spriječilo ponovno nakupljanje neželjenih kilograma. Yates savjetuje puno kvalitetnog sna, vježbanje, zdravu prehranu i manje porcije., piše Index.hr