Dobro je da sedma sila nije i fizički napala Ivana Penavu, jer je sve vodilo k tome…

Dobro je da sedma sila nije i fizički napala Ivana Penavu, jer je sve vodilo k tome…

Nije nepoznanica da su mediji politički obojeni, da im je neovisnost nepristranost postala strana, što je u osnovi poražavajuća činjenica koja je opet isplivala na površinu na parlamentarnim izborima, odnosno na postizborima.

Konkretno, u ovo vrijeme pokušaja koaliranja i sastavljanja Vlade na jučerašnjoj press konferenciji predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava govorio je o zaključcima predsjedništva DP-a.

Govor je bio jasan, nedvosmislen i dobronamjeran u pokušaju pojašnjavanja medijima kako ova stranka diše i da se otklone sve moguće medijske špekulacije kojih ovih dana ne nedostaje.

Međutim, što imamo kao krajnji zaključak medija koje Penava opravdano nije štedio?

Imamo potpuno krivo prenošenje riječi, izvlačenje slika i riječi iz konteksta što je, ne samo logička, greška već i zlonamjerna promjena smisla svega izrečenog. Ulazilo se i u Penavino emotivno raspoloženje koje je okarakterizirano kao nervoza, što opet odudara od istine. S druge strane, ako je netko i osjetio tu nervozu ona nije nimalo čudna jer kad većina (novinari) neprofesionalno, nerijetko drsko i bezobrazno krenu na jednoga, tada takva reakcija ne treba čuditi.

Osim bolne ili bolesne medijske pristranosti, ono čemu smo danas ponovno svjedočili je činjenica da se svaki pokušaj iznošenja drugačijeg stava ili istine koja se sustavno ubija kažnjava jer ne odgovara određenim interesnim skupinama ili, naprosto ne odgovara ideologiji. Kada to rade mediji koji su utemeljeni na koorporacijskom pravu i izjednačeni s trgovačkim društvima, baš kao nekad američke doseljeničke kolonije, tada je težina još veća, iako ne čudi.

Ovakav modus operandi medija je put uništenja, jer ako nisi ili ne možeš biti objektivan i realno sagledati situaciju, bez obzira koju političku opciju simpatiziraš, tada je to još jedna potvrda da vraćanje medija na „tvorničke postavke” postaje nemoguća misija.

Toliko, zapravo i o pluralizmu medija koji bi se trebao nalaziti u samoj suštini demokracije i o samoj odgovornosti koje nema i koja više nije u stanju samokritički prosuđivati, odlučivati i biti spremna odgovarati za svaki svoj čin.

redakcija