Benčić: Unutar naših okvira spremni smo napraviti sve da HDZ ne dođe na vlast

Benčić: Unutar naših okvira spremni smo napraviti sve da HDZ ne dođe na vlast

Kandidatkinja za premijerku stranke Možemo Sandra Benčić bila je gošća Newsrooma u kojem je s našom Ankom Bilić Keserović razgovarala o postizbornim koalicijama i o tome kolike su šanse ljevice da skupi parlamentarnu većinu.

“Sad se gleda postoji li 76 ruku koje će konstituirati Sabor i nakon toga donošenje ključnih odluka oko kojih smo se svi slagali da ih treba donijeti. Micanje Ivana Turudića, ukidanje lex AP-a, mijenjanje zakona o izbornim jedinicama. Donekle je točno da prema sadašnjem zakonu ne možemo smijeniti Turudića bez prijedloga koji stiže iz Vlade, ali kada imate 76 ruku, možete dodati stavku da se na inicijativu Sabora može otvoriti rasprava o opozivu glavnog državnog odvjetnika”, rekla je saborska zastupnica Sandra Benčić iz Možemo.

Također, kaže: “‘Mi ne bi s ovima, s onima, ovakvi su, ovakvi su’, zvuči kao neka vrsta izvlačenja iz toga da se sad maksimalno napravi ono što se sad može i spriječi dolazak HDZ-a na vlast. Oni koji pregovaraju s HDZ-om, ne žele skinuti HDZ s vlasti. Sad je pitanje hoće li stranke koje su se borile protiv korupcije u proteklom mandatu i program zasnivale na tome, sad ne napraviti barem taj prvi korak konstituiranja Sabora, a da bi zaustavili ono protiv čega su se borili”, rekla je i kazala da je Možemo jasno rekao na što su spremni, a na što nisu.

“Naravno da komuniciramo s Peđom Grbinom svakodnevno. Situacija je još uvijek otvorena, još uvijek se čeka kako će se pozicionirati Most i Suverenisti i manjine. Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić su svakako rekli da neće ići s HDZ-om i spremni su podržati konstituiranje Sabora. Ne možemo odgovarati za druge stranke, ali bi bilo jako dobro da svi koji su na liniji borbe protiv korupcije, da konstituiramo Sabor”, kazala je.

Za kraj kaže da je Možemo jasno iskazao što želi podržati.

“Unutar toga smo spremni napraviti sve, podržati sve inicijative koje idu prema tome da HDZ ne dođe na vlast. Zasad postoji volja na ljevici i centru, još ne vidimo kako će se postaviti manjine i kako će se postaviti Most. Nemojte zaboraviti da bi situacija bila mnogo drugačija da birači nisu imali opciju s ljevice koja nije bila u toj koaliciji. Za neke je dolazak Zorana Milanovića u kampanju značio motivaciju, ali za neke nije. Ispalo je dobro da ljevica ide u dva bloka i da mnogi glasovi nisu propali”, zaključila je.,