Vesna Vučemilović oštro Daliji Orešković: prestanite glumiti proročicu…

Vesna Vučemilović oštro Daliji Orešković: prestanite glumiti proročicu…

“NE TREBA ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog trena je prioritet broj jedan da se HDZ otpoji od vlasti, da se spriječi daljnje urušavanje države i pravosuđa i drugih nezavisnih institucija i tijela”, rekla je Dalija Orešković na početku gostovanja u Studiju 4 na HRT-u.

Što misli Vesna Vučemilović?

“Mislim da pregovori neće ići tako brzom, danas će početi  i trajat će neko vrijeme i mislim da će doći do određenog dogovora.

Svi mi koji smo sudjelovali na izborima moramo poštivati volju birača. Matematika je jasna. Stranke desno od centra su osvojili većinu. HDZ je relativni pobjednik izbora. Normalno je da oni koji su relativni pobjednik pokušaju prvi i dobiju priliku za sastavljanje vlade. Da su građani hjeli ljevicu glasali bi za njih. Da Možemo nije donio svoju odluku o samostalnom izlasku na izbore vjerovatno bi ta post izborna matematika bila drugačija”, rekla je Vučemilović.

“Mi nikoga ne krivimo za izborni rezultat niti smatramo da je došla do poraza. Uz HDZ mogu stati samo one politička grupacija kojima Hrvatska nije niti je ikada bila niti će ikada biti na prvom mjestu. Birači su se izjasnili da traže promjene, 2/3 biračkog tijela glasalo je za smjenu HDZ-a s vlasti. Postavlja se pitanje koja će to do jučer opozicijske političke grupacije prijeći u redove HDZ-a i to isključivo iz osobnih interesa”, rekla je Orešković.

“Ja neću podržati Milanovića”

“Moram se prvo osvrnuti na ovo što je rekla Orešković. Ja sam izrito više puta rekla da ja neću osobno podržati vladu koju sastavlja Zoran Milanović. U mom konkretnom slučaju to bi bila izdaja birača koji su preferencijalno zaokružili mene”, rekla je Vučemilović koja je ponovila da je Možemo kriv za poraz ljevice.

“Kako će tko sebi i biračima, građanima objasniti, kako će si pogledati u ogledalo u oči, zašto je stao na stranu HDZ-a, to stvarno neka svatko sam sa sobom raščisti. Ja sam rekla svatko tko HDZ-u kaže Guten tag, sam i sebi rekao Auf Wiedersehen na političkoj sceni. Činjenica je da dojučerašnja opozicija nije bila jedinstvena. Da smo imali različite političke grupacije i po programima, i po svjetonazorima, desne, lijeve, centrističke. Ali niti jedan svjetonazor ne može biti iznad ideje države. A to je ono što je ovog trena urušeno praktički do samoga kraja.

 U ovakvom trenutku, ovom povijesnom trenutku, kada su se građani ipak izjasnili za promjenu, ja čak vjerujem i da je dobar dio birača, pa i ovih koji su preferencijalno zaokružili za kolegicu Vučemilović, nisu računali na to da će se pravdati s nekakvom ideologijom kako bi dala daljnju podršku trećem mandatu”, kazala je zatim Orešković.

“Ne glumite moralne vertikale”

Vučemilović se osvrnula na komentar Orešković te rekla da su iznesene neosnovane optužbe na njezin račun.

“Kolegica Orešković iznijela niz optužbi na moj račun ali to vam je moraliziranje i dijeljenje lekcija od strane političara na ljevici koji smatraju da svi koji se s njima ne slažu su automatski za nešto krivi. Oni su jedini koji mogu davati određeni moralni pravorijek svima ostalima i držati lekcije to je potpuno nepotrebno. Ja imam svoj svjetonazor, ja smatram da politike bez ideologije nema. Vlada koju bi oni složili uistinu prije bi se raspala nego bi se sastala. Izborna matematika je jasna. Ako vam je netko kriv gospođo Orešković, što niste pobijedili, to je Sandra Benčić i Tomislav Tomašević, stranka Možemo koja je odlučila samostalno izaći na izbore. Obratite se njima, a nemojte držati lekcije, moralizirati i vi konkretno, i svi vi na ljevici, glumiti nekakve moralne vertikale. Svi znamo kakva je bila i vlada Zorana Milanovića koja je također imala cijeli niz korupcijskih afera. Samo ću vam spomenuti gospodina Jakovinu, tadašnjeg ministra poljoprivrede, zbog kojeg je Hrvatska izgubila milijarde iz europskih fondova, zbog njegovih malverzacija. Nemojte glumiti proročicu koja će sada odmah mene optužiti ako se s vama ne slažem da ću ja podržati vladu HDZ. Što vi znate što ćemo napraviti?, odgovorila je Vučemilović.

“Kada se govori o Frankenstein vladi, mislim da nema većeg Frankensteina od onog koji bi se mogao formirati ako HDZ ponovno bude predstavljao vlast i većinu”, odgovorila joj je Orešković.