Picula kritizirao vodstvo SDP-a pa se obrušio na Milanovića: ‘Ako ne sastavi vladu, mora otići s Pantovčaka’

Picula kritizirao vodstvo SDP-a pa se obrušio na Milanovića: ‘Ako ne sastavi vladu, mora otići s Pantovčaka’

Europarlamentarac iz redova SDP-a Tonino Picula dao je veliki intervju za Jutarnji list u kojemu je govorio o novoj kandidaturi za EU parlament. On je naime, na listi SDP-a zadnji kandidat na listi. No, osim toga kritizirao je kampanju SDP-a i isticanje Zorana Milanovića kao premijerskog kandidata, a kazao je i kako vjeruje da bi (ako već ne dođe do promjene u Banskim dvorima) na Pantovčaku trebalo doći do promjene.

Govoreći o tome zašto je zadnji na listi kazao je kako vjeruje da će biti izabran voljom građana te da još nitko nije premašio njegov rekord iz 2014. kada je dobio 135.000 glasova. Kazao je i da mu je nuđeno četvrto mjesto na listi, no mislio je da ne zaslužuje tu poziciju.

“No nisam bio nezadovoljan samo s ponuđenim mjestom na listi, nego i s cijelim nizom strategija i taktika koje je SDP odabrao za parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Smatrao sam da se u ovoj superizbornoj godini ja i SDP izlažemo riziku – stranka vezujući se uz političke ambicije Zorana Milanovića, a ja sam se ne slažući se s tom strategijom izložio riziku birajući da budem posljednji na listi za EP”, kazao je.

‘Milanović je i dalje predsjednik, a SDP je riskirao’

Kritizirao je dalje kampanju koju je SDP vodio uoči parlamentarnih izbora. Smatra da se bolje trebao iskoristiti prosvjed na Markovom trgu iz veljače. Vjeruje da je to trebala biti početna točka za okupljanje opozicije. “Što se dogodilo da se taj proces prekinuo i da se izabrala ova strategija, to doista treba pitati one koji su sudjelovali u njemu. Ne slažem se s odlukom da se stranku podčini ambicijama jednog čovjeka”, kazao je.

“Imali smo veliku izlaznost, ali je vezivanje SDP-a uz ideju da predsjednik države postane premijer možda više motiviralo desne birače da izađu na izbore”, rekao je i ocijenio da je smo s projektom Milanovića za premijera imali predizbornu dramu, dok sada imamo postizbornu. “Sama kampanja je bila relativno mirna, a rezultati u skladu s anketama koje su predviđale relativnu pobjedu HDZ-a. I sada imamo redovno, a nikako izvanredno, stanje u kojem je HDZ treći put pobijedio na izborima i sada ima pravo, da tako kažemo, prvootkupa potencijalnih partnera”, kazao je.

“S tim da Zoran Milanović nije izašao iz zone komfora, ma što on govorio. On je i dalje predsjednik države koji ne daje ostavku, ali je SDP njegovim uključivanjem u izbornu strategiju ušao u zonu rizika iz koje nije izašao kao izborni pobjednik. Prema tome, za mene to nije uspjeh i bilo bi iznenađenje da HDZ svjesno odabirući desnicu za partnere ne formira Vladu. Biti treći put u opoziciji sigurno nije afirmacija socijaldemokratske ideje u Hrvatskoj”, kazao je.

‘Svakako bi trebalo doći do promjene na Pantovčaku’

Komentirao je i HDZ-ovu listu za EU izbore na kojoj prvo mjesto zauzima Andrej Plenković. Picula misli da je Plenković izvukao pouke iz neuspjeha HDZ-a na prošlim izborima za EP ali i kako očito ima euroambicije. Govoreći o njegovom potencijalnom angažmanu u Europskoj komisiji kazao je: ” Koliko je priča oko Andreja Plenkovića realna – stvar je političkih interpretacija. Pravu istinu ćemo saznati nakon što se prebroje glasovi 9. lipnja.”

Na koncu je komentirao i nadolazeće predsjedničke izbore te odgovorio treba li SDP podržati kandidaturu Zorana Milanovića za novi predsjednički mandat. “Ako nakon svega ne dođe do promjena u Banskim dvorima, onda bi svakako trebalo doći do promjena na Pantovčaku”, zaključio je za Jutarnji list.