Penava: DP je spreman na sastavljanje većine, na oporbu, ali i na nove izbore

 Penava: DP je spreman na sastavljanje većine, na oporbu, ali i na nove izbore

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava izjavio je na konferenciji za novinare da je DP spreman na formiranje vlasti, na četiri godine u oporbi, ali i na nove izbore. Ponovio je da su im SDSS i Možemo! neprihvatljivi. 

Penava se na zahvalio građanima što su izašli na izbore. Zahvaljujući građanima, onima više od 200.000, kazao je da je Domovinski pokret treća politička snaga u državi., prenosi HRT

– Oni kojima je to iznenađenje ili ne razumiju posao kojima se bave ili pak rade za nekakve skrivene političke snage čije su oni zapravo poluge, rekao je. 

Dodao je da je DP zadovoljan rezultatima i sa situacijom, da su uspjeli kroz ljude koji su izabrani u Sabor, prezentirati što je DP.

Penava je naglasio da su u Domovinskom pokretu spremni na formiranje, sastavljanje buduće većine i Vlade, na četiri godine u oporbi, ali i na nove izbore.

– Težimo mijenjati stvari na bolje u Hrvatskoj. Voljeli bismo da smo u poziciji većine izvršne vlasti, jer onda to možemo konkretno predočiti kroz projekte, programe itd. u stvarnost, ali ne pod svaku cijenu i ne prodajući ono što većina naših birača u nama vidi, a to je vjera i nada u suverenu, jaku i neovisnu Hrvatsku, rekao je Penava.

“Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom”

Ponovio je da su im SDSS i Možemo! neprihvatljivi partneri i da s njima ne razgovaraju.

– Sve druge opcije su na stolu, sa svima drugima se razgovara. O tome što će u konačnici biti ishodi tih razgovora ovisi o nekoliko faktora, ali o njima ćemo relevantno moći govoriti kada se stvari privedu kraju, kazao je.

Radić: Osnovna načela za pregovaranje su ono što smo govorili i u kampanji

Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić najavio je jučer da će se na sjednici Predsjedništva stranke definirati ključne točke pregovora oko formiranja većine i nove Vlade. Izjavio je jučer da bi pregovori mogli krenuti od danas.

S HDZ-ove strane, dodao je, znaju tko će sjesti preko puta stola s njima, no s lijeve strane ne znaju, stoga ih Radić poziva da oforme pregovarački tim.

Osnovna načela za pregovaranje su, kazao je, sve ono što su govorili i u kampanji, a od toga da ne dolazi u obzir da SDSS bude dio većine – u DP-u ne odustaju.

– Znate naš stav, odluka Predsjedništva od prije dvije godine je da mi ne možemo biti sa SDSS-om i Možemo, i to moramo poštivati. Ne možemo biti dio vlasti i surađivati s te dvije stranke, naglasio je Radić.

Uskoro opširnije …