Ovo su imena koja najčešće nose pripadnici generacije Z u Hrvatskoj

Ovo su imena koja najčešće nose pripadnici generacije Z u Hrvatskoj

PRIPADNICI generacije Z rođeni su između 1995. i 2012., a danas čine sve veći udio na tržištu rada. U vrijeme kad su rođeni, popularna su bila druga imena u odnosu na ona koja se danas najčešće daju djeci, barem kada govorimo o ženama.

Zagrebačka kompanija Mireo kreirala je interaktivnu kartu Hrvatske koja prikazuje koja su najčešća imena u raznim dijelovima zemlje i među različitim generacijama. Imena se mogu pregledavati po spolu, godinama i županijama.

Tako smo doznali koja su imena najpopularnija među pripadnicima generacije Z. Kada govorimo o ženskoj djeci, na području cijele Hrvatske 2000-ih najčešći izbor bila su imena Ana, Lana, Petra i Lucija. Što se muškaraca tiče, najviše pripadnika generacije Z nosi ime Luka, što je i danas najpopularnije muško ime u Hrvatskoj, dok je na drugom mjestu po popularnosti bilo ime Ivan.

U nastavku doznajte značenja spomenutih imena.

Ana

Ana je oblik hebrejskog imena Hannah i znači milost.

Lana

Lana je skraćeni oblik slavenskog imena Svjetlana, što znači svjetlo.

Petra

Petra je izvedenica muškog imena Petar, koje dolazi od latinske riječi petrus, što u prijevodu znači kamen ili stijena.

Lucija

Lucija je ime latinskog porijekla, dolazi od riječi luks, što znači svjetlost. Ime je rasprostranjeno od davnina, a kroz povijest se često davalo djeci koja su se rodila u zoru. Lucija je i ime koje se spominje u Bibliji. Lucija iz Sirakuze bila je svetica i mučenica s početka 4. stoljeća. Zaštitnica je slijepih i simbol za put svjetlosti. Dan svete Lucije slavi se 13. prosinca. Danas se može čuti i varijanta Lucia, a u Dalmaciji je čest odabir i Luce.

Luka

Luka je muško ime latinskog porijekla. Dolazi od riječi luks, što znači svjetlost, oganj ili život. Prema drugom tumačenju, ime je skraćenica latinske riječi lucanus, što bi označavalo žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. Ime Luka na popisima najučestalijih imena pojavljuje se od 1990. godine.

Ivan

Ivan je ime koje se nalazi u hebrejskom jeziku, a izvorno se izgovara Johanan (Jo – hanan), što znači Bog je milostiv., piše Index.hr