Modrićeva punica nije došla na svjedočenje; Računovotkinja: Otvarali smo firme za klijente…

Modrićeva punica nije došla na svjedočenje; Računovotkinja: Otvarali smo firme za klijente…

Djelatnica tvrtke optuženog Stipančića i Krote posvjedočila je kako su oni posredovali u otvaranju čitavog niza niz off shore firmi diljem svijeta.

Saslušanjem Ivone Brnčić, djelatnice u tvrtki optuženog Sandra Stipančića, nastavljeno je suđenje braći Mamić i ostalim optuženicima za aferu Dinamo. Brnčić je u periodu od 2011. do 2104. godine radila u tvrtki Legal Business Consultants čiji su vlasnici bili Sandro Stipančić i Igor Krota. Tamo je bila rračunovotkinja i administratorica.

– Tvrtka se bavila osnivanjem trgovačkih društava u inozemstvu i stranim investicijama. Nadređeni su mi bili Sandro Stipančić i Igor Krota. Osnivali smo tvrtke na Cipru, u Velikog Britaniji, Hong Kongu, Gibraltaru. Pratili smo njihovo poslovanje, sastavljali financijska izvješća, pratili zakonske obveze oko poreznih davanja i slično. Imali smo partnere u tim državama gdje su bile osnovane te tvrtke i bili smo veza između klijenta koji nas je zadužio i partnerske firme u zemlji u kojoj je tvrtka osnovana – kazala je Brnčić koja je u istrazi spomenula brojne sad već poznate off shore tvrtke koje se optužnicom povezuju s dvojicom navedenih optuženika, ali i Marijom Mamićem

Neke od njih su Rasport Management AG, Sage Advantage Services, Sports and marketing promotion, Fidelia Management, Digi Sport, Profoot International, Edington business corporation, Prestige service group, Gol One..

– Tvrtke su osnivane na inicijativu klijenata koji su zatražili naše usluge. Ovisno od slučaja do slučaja, klijenti koji su tražili osnivanje tvrtku u inozemstvu nekada su bili odgovorne osobe za tu firmu, a nekada ne. Ja se nisam bavila pitanjem odgovornosti osoba koje su tražile naše usluge. Računi tih tvrtki u inozemstvu najčešće su bili i otvoreni u toj zemlji. Mi smo bili prisutni sa svojom djelatnošću u dijelu prikupljanja sve potrebne dokumentacije kako bi se sačinila potrebna izvješća, onda bismo to dostavljali klijentu i partneru u državi u kojoj bi firma bila osnovana. Oni su ih tamo predali nadležnim tijelima – kazala je svjedokinja dodajući kako ne zna da li su Mamići ili Vrbanović ili netko od optuženih iz kluba bili vlasnici takvih tvrtki.

– Nemam saznanja da su Stipančić i Krota bili vlasnici nekih stranih trgovačkih društava. Iz poslovne dokumentacije stranih firmi nisam viđala fakture ispostavljanje Dinamu. Znam da sam u našim prostorijama viđala Marija Mamića – dodala je svjedokinja ističući kako nije bila primarno uključena u proces osnivanja tvrtki nego je samo odrađivala papirologiju.

– Poznato mi je ime tvrtke Real Sport Management, ali ne znam na čiju inicijativu je tvrtka osnovana ni išta detaljnije o njenom poslovanju. Isto tako znam i za društvo Wang Corporation LTD iz Hong Konga i brigu o poslovanju ove tvrtke vodio je Igor Krota. Poznata mi je i tvrtka Barnes&Bell, mislim da ju je osnovala naša tvrtka, ali za tu tvrtku nisam sakupljala poslovnu dokumentaciju. Stipančić i Krota su kao direktori bili zaduženi za komunikaciju s klijentima i oni su sami vodili papire nekih tvrtki otvorenih u inozemstvu. Ja sam radila samo one koje su mi nadređeni dali – kaže Brnčić dodajući kako su poslovne knjige za tvrtke u inozemstvu vodili su njihovi partneri u inozemstvu gdje su te tvrtke i poslovale. Oni su bili zaduženi i za izradu završnih izvješća.

– Berta De Patton je iz Paname i bila je formalni direktor više tvrtki osnovanih preko nas u inozemstvu – rekla je svjedokinja ističući kako je tvrtka u kojoj je radila zastupala više desetaka off shore firmi u inozemstvu.

Na sudu u Osijeku trebala je svjedočiti Vesna Juraić, punica Luke Modrića, ali nije se pojavila., piše 24sata.