Grbin jasno potvrdio da je SDP odustao od Milanovića….

Grbin jasno potvrdio da je SDP odustao od Milanovića….

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se javnosti po završetku sjednice Predsjedništva SDP-a.

Grbin je rekao da je Predsjedništvo stranke donijelo dvije odluke. “Prva se tiče smjera pregovora nakon parlamentarnih izbora. Mi jednoglasno tražimo konstituiranje Sabora kako bismo stavili nadzor nad vladom. Ne smijemo dopustiti da ova vlada, kada pregovora o mandataru, ima veliku moć i veća prava nego što je imala prije raspuštanja Sabora”, rekao je,

“Drugo, nakon konstituiranja Sabora želimo, sa strankama koje su do jučer bile oporba HDZ-u, promijeniti lex AP i smijeniti Ivana Turudića. To je nužno kako bi se spriječila daljnja pljačka i korupcija”, dodao je.

“Svi razgovori oko formiranja vlade mogu uslijediti nakon toga. Druga stvar koju smo odlučili jest da formiramo pregovarački odbor. U tom odboru ćemo biti glavni tajnik stranke Marko Krička i ja, a treća osoba će doći iz drugih političkih stranaka koji su išli s nama u koaliciju i koji su u koaliciji s nama na EU izborima”, naveo je.

Grbin je istaknuo da je ovaj plan predstavljen svim stranka koje su bile opozicija, no nije htio govoriti o njihovim dojmovima “dok se dogovor ne postigne”.  “Fokus i Možemo su se složili s time na svojim odborima, no nemam pravo istupati u ime drugih”, dodao je.

O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage. “To Plenković sigurno zna kao pravnik”, odgovorio je.

“Razgovori o formiranju vlade trajat će danima, tjednima, a možda i mjesecima. Neke države parlament formiraju automatizmom i parlament radi. Hrvatska kaže da parlament počinje izborom predsjednika Sabora. Mi ovim potezom želimo staviti parlamentarni nadzor nad vladom i to je veliki demokratski iskorak”, rekao je i ponovio da je opasno da vlada radi bez nadzora.

Na pitanje jesu li odustali od Zorana Milanovića kao mandatara rekao je – da. “Vidjeli ste što je rekao Most i IDS. Važno je pregovarati. Sve opcije su na stolu”, izjavio je i dodao da na Predsjedništvu stranke nije bilo govora o odgovornosti za rezultat izbora., piše N1