Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: “Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći”

Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: “Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći”

HDZ je u ponedjeljak popodne okupio Predsjedništvo i Nacionalni odbor stranke, a potom se Andrej Plenković obratio medijima.

U burnim danima nakon parlamentarnih izbora HDZ je za ponedjeljak sazvao sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog odbora na kojoj je stranka utanačila listu za izbore za Europski parlament, raspisane za 9. lipnja. 

Predsjednik stranke Andrej Plenković pri dolasku na sjednicu novinarima je u prolazu potvrdio da će biti nositelj liste. Odbacio je navode oporbe da je to “bijeg u Bruxelles” i dodao da je to pobjednička lista “onih koji stvarno rade za Hrvatsku”.

Na pitanje zašto HDZ-ovu listu predvodi upravo Andrej Plenković, odgovor je pokušao dati reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić koji je pratio sjednice HDZ-ovih tijela.

“To je jedan od načina na koji HDZ može pokazati svoj pobjednički tim, tako se pobuđuje veća pažnja i veći interes birača, i kako se taj način može obuhvatiti šire nego što bi možda bila samo biračka baza HDZ-a bez Andreja Plenkovića koji značajno zadire i u glasove centra”, rekao je Krešić.

Osvrnuo se i na pitanje o osobnim ambicijama Plenkovića da pretendira na mjesto predsjednika Europske komisije.

“Vidimo da se i u stranim medijima sve češće navodi kako Plenkoivć jest dio određenih kadrovskih križaljki, odnosno da se Ursuli von der Leyen koja formalno jest proglašena sptizen kandidatkinjom Europske pučke stranke, ipak klima stolica i kako postoji nekoliko postoji nekoliko pretendenata na njezino mjesto, a u tim imenima se spominje i Andrej Plenković. Nije za očekivati da će on tako nešto potvrditi, on vjerojatno želi postati prvi predsjednik vlade u Hrvatskoj kojem je pošlo za rukom biti to po treći put za redom pa makar samo i na mjesec ili dva. A nakon toga ukoliko se stvori negdje neka opcija, kada vlast bude stabilna, saborska većina formirana, onda se možda može razmišljati o nečem drugom, ali sve je to iz ove aktualne današnje perspektive na dugom štapu”, rekao je Krešić javljajući se u Dnevnik Nove TV.

Plenković o svom imenu na listi: “Pružam podršku kandidatima”

Plenković je nakon sjednice predstavio listu HDZ-a za Europski parlament sa sljedećim imenima:

1. Andrej Plenković
2. Dubravka Šuica
3. Davor Ivo Stier
4. Karlo Ressler
5. Nikolina Brnjac
6. Željana Zovko
7. Sunčana Glavak
8. Tomislav Sokol
9. Marko Pavić
10. Ante Mihanović
11. Danijel Marušić
12. Marijana Petir

“Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za izbore za Europski parlament (EP). Želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada”, rekao je Plenković.

Najavio je da, kada bude sazvana nova sjednica Sabora, ponovno će predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika.

“Do 76 ćemo doći mi”

Nakon otkrivanja imena na listi, odgovarao je na pitanja novinara, međuostalim i o pregovorima s Domovinskim pokretom potvrdivši da su danas s njima imali preliminarne razgovore. Rekao je da su u pregovaračkom timu uz njega još i Tomo Medved, Ivan Anušić, Krunoslav Katičić i Marko Milić.

“Svi pregovaramo sa svima”, dodao je Plenković i rekao da će HDZ nastojati nastaviti suradnju sa svim zastupnicima manjina s kojima su se, rekao je, sastali još prošlog tjedna. 

Obrušio se i na oporbu te ih nazvao gubitnicima. 

“Bernardić je dobio 41 mandat, Grbin 42 sa svojim stricem na čelu. Nakon mjesec dana kršenja Ustava oni su trebali pobjeći u neku rupu da ih više nitko ne vidi, ne pronađe, da daju ostavke i moliti se da ih nitko ne pita za komentar u medijima, tako brutalno izgubiti nakon osam godina oporbe, ništa im drugo ne preostaje. Krši se Ustav, sad se rade pritisci na zastupnike, orkestriraju se medijska pitanja, mene ljudi nonstop zovu i kažu mi da ne mogu disati. Iz smiješne situacije gubitnika, očajnika, na čelu s kršiteljem Ustava, zovu ljude koji su dobili povjerenje birača, i preko njih rade pritisak protiv HDZ-a”, rekao je Plenković pa nastavio: 

“To je politička smijurija u kojoj oni već pet dana sebi uzimaju za pravo da političko komunikacijski prostor okreću tako da je ok da se gubitnici trude formirati vladu. To se neće dogoditi. Evo ja im sad jamčim, kao netko tko je tu dva mandata, da oni do 76 neće doći. Doći ćemo mi”., piše dnevnik.hr