Tri razloga zašto je vježbanje s utezima ključno za mršavljenje

Tri razloga zašto je vježbanje s utezima ključno za mršavljenje

VJEŽBANJE s utezima, iako često povezivano s izgradnjom mišićne mase, igra ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Trener Tian Jagarić pojašnjava da se mnogi, posebice žene, zaziru od dizanja utega, u strahu da će njihovo tijelo poprimiti muškobanjasti izgled, ali uvjerava – to doista nije tako.

“Dok se mnogi fokusiraju na kardio treninge kao glavni alat za gubitak kilograma, vježbanje s utezima donosi niz prednosti koje ne bi trebalo zanemariti”, piše na svom blogu Jagarić.

On je objasnio i tri ključna razloga zašto je važno uključiti vježbe s utezima u svoj režim mršavljenja.

Povećava mišićnu masu i potrošnju kalorija: Jedan od glavnih ciljeva kod mršavljenja je smanjenje tjelesne masti, ali isto tako važno je povećati mišićnu masu. Vježbe s utezima stimuliraju rast mišića, što rezultira povećanom mišićnom masom. Zašto je ovo važno? Mišići troše više kalorija čak i u mirovanju u odnosu na masno tkivo. Dakle, što više mišića imate, to će vaše tijelo sagorijevati više kalorija tijekom dana, što olakšava održavanje kalorijskog deficita potrebnog za gubitak kilograma.

Poboljšava metabolizam: Vježbanje s utezima ne samo da pomaže u izgradnji mišićne mase, već također povećava bazalni metabolizam, tj. količinu kalorija koje vaše tijelo troši u mirovanju. Kroz intenzivne vježbe s utezima, aktivirate velike mišićne skupine, što rezultira povećanim metabolizmom čak i nakon što završite s treningom. Ovaj fenomen poznat je kao post-efekt potrošnje kisika ili EPOC (excess post-exercise oxygen consumption), gdje tijelo troši više kisika kako bi se oporavilo od intenzivnog treninga, što dovodi do povećane potrošnje kalorija.

Oblikuje tijelo i pomaže u održavanju mršavljenja: Kardio treninzi mogu biti izvrsni za sagorijevanje kalorija i gubitak tjelesne masti, ali vježbanje s utezima je ključno za oblikovanje tijela. Dok gubite kilograme, želite osigurati da vaše tijelo izgleda tonirano i čvrsto. Vježbe s utezima ciljaju određene mišićne skupine, pomažući vam da oblikujete mišiće i postignete željeni izgled. Osim toga, izgradnja mišića kroz trening s utezima pomaže u održavanju postignutog gubitka kilograma dugoročno. Dok se tijelo prilagođava vježbanju i izgradnji mišića, vaš metabolizam ostaje visok, olakšavajući održavanje željene tjelesne težine.

“Ukratko, vježbanje s utezima ključno je za uspješno mršavljenje iz više razloga. Povećava mišićnu masu, poboljšava metabolizam i oblikuje tijelo, pružajući vam snažnu osnovu za postizanje svojih ciljeva mršavljenja. Stoga, ako želite postići dugoročne rezultate i oblikovati svoje tijelo, nemojte zanemariti važnost vježbanja s utezima u svojem fitness režimu”, zaključio je trener Tian Jagarić. Više njegovih tekstova možete pronaći ovdje., piše Index.hr