Šalaj: Domovinski pokret ima najviše razloga za zadovoljstvo

Šalaj: Domovinski pokret ima najviše razloga za zadovoljstvo

Tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje?  Koliko će biti teško sastaviti  novu Vladu – jesu li vjerojatnije široke koalicije i spajanje do jučer nezamislivoga ili novi izbori? Je li propao lukavi plan Zorana Milanovića ili još postoji mogućnost za sastavljanje vlade Nacionalnog spasa? 

O tome su U mreži Prvog govorili politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić.  

Šalaj je kazao kako Domovinski pokret ima najviše razloga za zadovoljstvo iako su dobili 2 mandata manje nego na prošlim izborima, ali s obzirom na to da su u ovom sazivu Sabora bili u procesu raspadanja, uspjeli su se konsolidirati i osvojiti 14 mandata te, kako kaže, bez njihovog sudjelovanja neće biti Vlade ni HDZ-ove ni Vlade nacionalnog spasa.

– Oni nemaju homogeni stav kako će postupiti. HDZ je relativni pobjednik izbora, ali je zbog visokog odaziva birača izgubio 5 mandata i ono s čime je sigurno premijer nesretan je to da mora pregovarati s Domovinskim pokretom, rekao je.

Smatra kako je SDP ostvario jako loš rezultat. Ističe kako projekt Zoran Milanović nije uspio.


– Dobili su 42 mandata, a to je samo 1 više nego na prošlim izborima. Još uvijek se nadaju Vladi nacionalnog spasa. Peđa Grbin je trebao već sinoć dati ostavku, naglasio je.

Dodaje kako su Most i Možemo u okviru svojih očekivanja, ali za jedne i druge slijedi izazov „što dalje?”.

Borčić se osvrnula na jučerašnje govore nakon rezultata izbora te je kazala kako Peđa Grbin i dalje ne priznaje loš rezultat.

 Sandra Benčić je bila jasna, ali nije rekla da neće s desnicom nego poziva one koji su bili protiv HDZ-a. Plenković je imao u govoru pobjednički stav, ali sada je ključno koliko će brzo i hoće li sakupiti 76 mandata i kako će predsjednik reagirati na trenutačne rezultate, istaknula je.

Šalaj: Od centra pa na lijevo napravljeno je puno pogrešaka

Šalaj je kazao kako je jedina opcija za Možemo manjinska vlada u kojoj bi bio SDP i neke nestranačke osobe. Kako kaže, ni slučajno DP i Most.

– Smatram da je od centra pa na lijevo napravljeno puno pogrešaka, a najveća je što Zoran Milanović nije podnio ostavku na mjestu predsjednika RH, istaknuo je.

Dodaje kako je ljevica u Hrvatskoj u nezavidnoj situaciji.

Borčić govori kako je SDP-u cijeloj kampanji nedostajala jasna strateška usmjerenost na djela koja će poduzimati, a koje će podržavati početni val na krilima Zorana Milanovića.

– Projektom Z nisu uspjeli. Vi na početku projektom možete privući pažnju, ali ako ga ne možete podržati on će se otopiti sam po sebi. SDP nije uspio uvjeriti glasače, istaknula je.

Na pitanje ima li nade za projekt Z, Šalaj je kazao kako s obzirom na rezultate izbora, on je prošao jako loše.

– U SDP-u se još uvijek nadaju i onda sinoć vidimo da se oni ljute na građane koji im nisu dali dovoljno povjerenja. Vidjet ćemo što će Milanović reći kada se obrati javnosti. On je još jednom izgubio utrku s HDZ-om, naglašava.

Borčić: Veliki odaziv birača jako je dobar za nas kao demokraciju

Borčić smatra da je dio SDP-ovih glasača dao glas stranci Možemo. Dodaje kako je veliki odaziv birača jako dobro za nas kao demokraciju.

Šalaj govori kako, na žalost, ne znamo što bi se dogodilo da je Milanović izašao iz svoje zone komfora.

– Da je rekao, Hrvatska je u izvanrednom stanju, zarobljena je klijentelizmom i korupcijom HDZ-a, ja ću napraviti hrabar i odlučan potez i podnijeti ostavku na mjesto predsjednika RH i krenuti u drugačiju kampanju, naglašava., piše HRT