Koliko će biti teško sastaviti novu vladu, Maldini: To nije stvar za javnost, to ide u četiri oka i to je predmet pregovora

Koliko će biti teško sastaviti novu vladu, Maldini: To nije stvar za javnost, to ide u četiri oka i to je predmet pregovora


Iza nas je duga izborna noć – gotovo svi listići su obrađeni. HDZ uvjerljivo pobjeđuje na parlamentarnim izborima i osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a – 42.

Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. Ima li razloga za zadovoljstvo, koliko će biti teško sastaviti novu vladu? O tome je u emisiji Studio 4 govorio Pero Maldini, politolog i sveučilišni profesor.

Maldini smatra da HDZ nema razloga biti nezadovoljan rezultatima, premda nemaju dovoljno glasova da sa sadašnjim koalicijskim partnerima nastave svoju poziciju.

– Stoga će se otvoriti pregovori, vidjet ćemo s kim, najvjerojatnije da će to biti Domovinski pokret. Riječ je o stranci koja je nastala od nezadovoljnih članova uglavnog desnog krila nekadašnjeg HDZ-a i taj postotak koji su oni unatrag 5-6 godina izgubili otprilike odgovara postotku koji je Domovinski pokret kao nova stranka na skroz desnom krilu dobio, rekao je Maldini.

DP je tijekom cijele kampanje isticao svoje uvjete, da ne žele suradnju sa SDSS-om i Možemo! te da neće biti ustupaka.

– Uvijek se u izbornoj kampanji koristi teško naoružanje kako bi se mobilizirao što veći broj birača i kako bi se potpora maksimalizirala. Kad se dođe za stol, onda se govori o realnim stvarima. Ne želim reći niti bi bilo za očekivati da će netko “promijeniti ploču”, to se osjeća kao izdaja birača, toga je bilo u prošlosti i te stranke su bile kažnjene. Čuli smo sinoć Domovinski pokret i gdje je njihova granica, ali nismo čuli što je njihov zahtjev, da bi HDZ mogao na to reagirati i postaviti svoje granice iza kojih ne ide. To nije stvar za javnost, to ide u četiri oka i to je predmet pregovora, objasnio je Maldini.

– Naravno da su pregovori teški, ali situacija je takva da se pregovarati mora. Koliko će potrajati, ovisi o zahtjevima i sposobnostima stranaka da budu partneri. To može biti riješeno za tjedan dana, a može biti i za mjesec ili više dana. Tehnička vlada može voditi zemlju, ali to je vlada bez legitimiteta. Mislim da bi svima išlo u prilog da se to razriješi čim prije, kazao je politički analitičar, piše HRT.