Grbina pitali za ostavku ! Grbin: Sastavljam vladu….

Grbina pitali za ostavku ! Grbin: Sastavljam vladu….

PREMA još uvijek neslužbenim rezultatima izbora, Rijeke pravde predvođene SDP-om imaju 42 mandata, čak 19 manje od HDZ-ove koalicije., piše index.

Bernardić je podnio ostavku, imao je samo mandat manje od Grbina

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u predizbornoj kampanji je rekao da je “problem Hrvatske katastrofalna vlast pa je obaveza i sveta dužnost te koalicije promijeniti je”. Na predizbornom skupu u Rijeci poručio je da će maknuti s vlasti one koji su Hrvatsku opljačkali.

“Za nas neki govore da nismo Rijeke pravde, nego tek potočić. Mi jesmo potok koji je krenuo, udružio se s drugima i stvorio nezaustavljivu rijeku koja će mijenjati Hrvatsku”, poručio je predsjednik SDP-a.

Sada, nakon što su izbori iza njih, postavlja se pitanje treba li nakon ovih rezultata Peđa Grbin dati ostavku. Podsjetimo, Restart koalicija Davora Bernardića imala je samo jedan mandat manje na prošlim parlamentarnim izborima. Nakon tih izbora Bernardić je podnio ostavku.

Faktor je bio i Milanović

Što se tiče Grbina, faktor u kampanji svakako je bio i upliv predsjednika Zorana Milanovića u priču. Dio javnosti očekivao je da bi takvo nešto moglo biti bitan čimbenik uz ove izbore, no sami rezultati govore da do nekog pomaka u odnosu na razdoblje od prije četiri godine nije došlo.

S ove sad pozicije jasno je kako je SDP-ov izbor predsjednika Republike kao svog neformalnog kandidata za premijera utjecao i na stajališta potencijalnih koalicijskih partnera. Tako su u jednom danu SDP-ovu koaliciju, koju je Grbin prvotno dogovorio, napustile dvije stranke: IDS i Fokus.

“Svjestan sam da je SDP-u pobjeda na nišanu, ali nama to nije prihvatljivo ako je cijena toga urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun”, rekao je Davor Nađi, predsjednik Fokusa.

Rekao nam je da sastavlja vladu

S izborima iza nas, sve to sa sobom povlači i Grbinovu odgovornost. Index ga je pitao razmišlja li o ostavci. Evo što je kratko odgovorio putem poruke:

“Ne, sastavljamo vladu pa nemam vremena za drugo”, kazao je Grbin.

Nakon izbora govorio je kako još nije gotovo. “Ovi rezultati sigurno nisu onakvi kakve smo priželjkivali, ali su pokazali da dvije trećine građana želi promjene, da nije zadovoljno onime što se u Hrvatskoj događa i mi ih nećemo iznevjeriti”, kazao je.

Najavio je dane, tjedne, a možda i mjesece razgovora za sastavljanje vlade, uz naglasak da će ti razgovori “završiti promjenom koja će Hrvatsku učiniti boljom zemljom, bez korupcije, koja se brine za svoje ljude, mirovine, plaće, vrtiće…”