Medved: Plenković će biti treći predsjednik Vlade u kontinuitetu

Medved: Plenković će biti treći predsjednik Vlade u kontinuitetu

Iz izbornog stožera HDZ-a, koji se nalazi u jednom zagrebačkom hotelu, u izbornoj emisiji HTV-a Parlamentarni izbori 2024. javlja se novinar Šime Vičević.

Novinar Šime Vičević javio se uživo u središnji Dnevnik HTV-a iz Izbornog stožera HDZ-a nakon što su objavljene prve izlazne ankete na parlamentarnim izborima, a prema kojima HDZ u zemlji dobiva 58 mandata., piše HRT

– Prema ovim izlaznim anketama ovo bi bila relativna pobjeda HDZ-a. Naravno, ovdje u stožeru se odmah prolomio pljesak podrške, čim su objavljeni rezultati izlaznih anketa. No, prije svega reći ću da ovdje u HDZ-u naglašavaju da je riječ o prilično konzervativnijem dijelu biračkog tijela, koja, inače, nije sklona anketarima, pa tako računaju i na koji mandat više, rekao je Vičević

Razgovarao je sa zamjenikom predsjednika HDZ-a Tomom Medvedom koji je komentirao prve rezultate izlazne ankete. 

– Prije svega čestitka biračima koji su izašli, a na poseban način zahvala onim biračima koji su dali svoj glas HDZ-u. Obzirom na to da su ovdje izlazne ankete u pitanju, strpjet ćemo se do kraja, ali HDZ i Andrej Plenković bit će treći mandatar i treći predsjednik Vlade u kontinuitetu. HDZ je pobijedio i na ovim izborima unatoč kršenju Ustava, unatoč okolnostima da su izbori bili u srijedu. Dokaz je to odgovorne i ozbiljne politike HDZ-a i povjerenja hrvatskih birača da i nadalje imamo mandat voditi državu u naredne četiri godine, rekao je Tomo Medved.

Medved je komentirao činjenici kako sada HDZ po izlaznim anketama dobiva 58 mandata a da je to 5 manje nego na prošlim izborima.

– Poučeni iskustvom pokazatelja izlaznih anketa u zadnja dva izborna ciklusa, bilo je dosta velikih korekcija u konačnom izračunu mandata odnosno glasova. Stoga ćemo se strpjeti da dobijemo konačne rezultate prebrojenih glasova. U svakom slučaju, poruka je ovo jasno hrvatskog naroda, da su HDZ i Andrej Plenković svojim odgovornim vođenjem Republike Hrvatske zaslužili treći mandat, rekao je Medved.

Na pitanje zvone li možda već telefoni potencijalnim koalicijskim partnerima Medved je odgovorio da ne te da će se pričekati konačno prebrojavanje rezultata, a potom će analizirati rezultat.

– Jedno je sigurno, HDZ će biti taj koji će složiti treći uzastopni mandat, odnosno treću vladu u kontinuitetu po prvi puta u samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi.nju. Evo toliko za sada iz stožera HDZ-a. Čuli smo prve rezultate izlaznih anketa. Pratimo naravno i dalje izbornu večeru u ovom stožeru.