Anušić otvorio dušu: Neće nam biti dovoljni sadašnji partneri, da, Domovinski pokret, vidjet ćemo tko će dobiti zadaću…

Anušić otvorio dušu: Neće nam biti dovoljni sadašnji partneri, da, Domovinski pokret, vidjet ćemo tko će dobiti zadaću…


U Hrvatskoj su danas održani izbori na kojima su građani birali 11. saziv Hrvatskog sabora. Birališta su otvorena danas u 7 sati, a zatvorena u 19 sati. Prve izborne rezultate koje će Državno izborno povjerenstvo objaviti u 21 sat, Hrvatska demokratska zajednica dočekuje u izbornom stožeru koji se nalazi u hotelu Westin u Zagrebu. Sva događanja u izbornom stožeru HDZ-a prate i reporterke RTL televizije, Dajana Šošić, Mirjana Posavec i Marina Brcković.

Anušić spomenuo DP kao potencijalne partnere

Reporterka Dajana Šošić razgovarala je u stožeru s Ivanom Anušićem. Kazala je da je atmosfera u stožeru živnula.

“Izlazne ankete su izlazne ankete. Kao i one što su bile prije, koje su nam davale nešto malo više nego ove ankete. Vjerujem da ćemo se penjati kako bude prolazilo vrijeme i kako budu stizali konkretni prebrojani listići. Vjerujem d aćemo ići na 61-62 mandata”, rekao je Ivan Anušić.

Komentirao je da je to manje nego prije 4 godine. “Je, manje je, naravno da je manje, treba izanalizirati zašto i iz kojeg razloga je manje, vidjeti gdje nismo učinili dovoljno nego što je trebalo učiniti”, kaže. “Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u Vladu i nove partnere”, kazao je.

Na pitanje hoće li to biti DP, kaže: “Prirodno nameće se da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako sa Možemo ne možemo slagati vladu.”.

Na pitanje je li se on čuo s premijerom te jesu li krenuli prema DP-u, Anušić kaže da su “oni gore sada razgovarali”.

“Je li netko preuzeo zadaću, to će odlučiti premijer. Vidjet ćemo tko će s njima kontaktirati, tko će s njima razgovarati”, rekao je.

Upitan je li HDZ-u bliža struja oko Marija Radića, s obzirom da se priča o raskolu u DP-u, rekao je da ne zna da li dolazi do raskola.

“Domovinski pokret sada po anketama ima 13 mandata i mislim da su oni kompaktni, ne bi trebalo biti nikakvih ovih i onih struja. Oni će u predsjedništvu donijeti odluke kako će ići dalje, ali to ne bi ja komentirao”, kaže.

Na pitanje je li problem što su oni komentirali da ne bi s SDSS-om, kaže da nije problem ako oni ne žele s SDSS-om, niti ako oni (HDZ) žele s DP-om, ili s manjincima. “Sada je sve stvar pregovora. pregovori koji će trajati; ključna je matematika, ništa više. 76 ruku je ključno i vdijet ćemo kako će se to posložiti”, dodao je.

“Politika se ne može voditi nikakvim ultimatumima, niti ucjenama, pa to mislim i sada ovog puta”, rekao je. Smatra da je Plenković dobar pregovarač te da je do sada pregovarao mnoge stvari za Hrvatsku i u vanjskoj i u unutarnjoj politici.

Komentirao je i jedan mandat manje u svojoj izbornoj jedinici. Kaže da on ne traži nikakav alibi. “Ne žalim se, znao sam da će biti teža utakmica”, rekao je. “To je za mene očekivano, to je bio naš cilj i naša vizija. Nakon analize rezultata, analize svake posebne općine i svakoga grada, će se analizirati gdje je bilo propusta i povlačit će se određeni potezi koji se inače povlače”, rekao je. Na pitanje što je to, kratko je dodao da je to “uštimavanje stranačke infrastrukture”, piše RTL.