Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje

Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje


Nakon iznadprosječno toplog vremena u proteklim danima, koje je potvrdilo i izvješće Copernicusa, službe EU-a za praćenje klimatskih promjena, pokazujući da je ovogodišnji ožujak bio najtopliji ožujak u povijesti mjerenja temperatura, slijedi nam veliki šok.

Tijekom noći i jutra sa sjevera je došlo jače naoblačenje s kišom koje će se prema večeri proširiti na cijelu zemlju. U unutrašnjosti puše umjeren i jak, na sjevernom Jadranu ponegdje i olujan jugozapadnjak, a u Dalmaciji jako do olujno jugo. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 14, na Jadranu između 14 i 18 Celzijevih stupnjeva.

Kako piše stranica Neverin, aplikacija za vrijeme i vremensku prognozu, fronta koja nam se približava sjever Hrvatske zahvatit će između 10 i 11 sati, a onda kreće prema jugu.

U Središnjoj Hrvatskoj prema kraju dana bit će umjereno i pretežno oblačno i vjetrovito povremeno s kišom, a od sredine dana ponegdje s pljuskovima i grmljavinom. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak s kojim će osjetno zahladiti, pa je u višem gorju moguća susnježica i snijeg. Najviša temperatura prije zahladnjenja od 19 do 22 stupnja, rekao je meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

U istočnim predjelima poslijepodne i navečer naoblačenje s kišom, ponegdje i izraženijim pljuskovima i grmljavinom. I ovdje će zapuhati umjeren i jak sjeveroistočnjak i sjeverac, pa će isto tako biti upaljen žuti meteoalarm. Najviša temperatura od 23 do 27, a navečer u osjetnom padu.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu osobito od sredine dana padat će kiša, ponegdje će biti izraženi pljuskovi i grmljavina. Navečer i u noći u gorskom području očekuje se mjestimice susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. U gorju će zapuhati umjeren i jak sjeveroistočnjak.

Na Jadranu umjereno i jako jugo poslijepodne će okrenuti na jaku i olujnu buru, zbog čega će u Kvarnerskom zaljevu na snazi biti crveni meteoalarm. Najviša temperatura prije zahladnjenja od 17 do 22, zatim u osjetnom padu, osobito u gorju.

U Dalmaciji poslijepodne i osobito navečer kiša te pljuskovi i grmljavina. Puhat će umjereno i jako jugo. Temperatura će biti od 20 do 24 stupnja, navečer u osjetnom padu, piše dnevnik.hr.