Sedam znakova roditeljskog izgaranja, prema psihologinji

Sedam znakova roditeljskog izgaranja, prema psihologinji

ODGOJ djece može biti zahtjevan. Stoga nije neobično vidjeti umorne roditelje koji smatraju da se više ne mogu nositi s roditeljskim izazovima. Prema neurologinji, dr. Puji Aggarwal, roditeljsko izgaranje, ili takozvani burnout, je “fizička, mentalna i emocionalna iscrpljenost koju roditelji osjećaju zbog kroničnog stresa odgoja i roditeljstva”.

S obzirom na moderan, brz način života koji roditelje tjera da obave više zadataka u manje vremena, izgaranje može biti očekivano. Međutim, kako bi roditelji potražili potrebnu pomoć, prvo je važno prepoznati simptome roditeljskog izgaranja. Psihologinja i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch, nedavno je na Instagramu otkrila sedam najčešćih znakova ovog sindroma.

Izdvojila je sljedeće simptome:

  1. Umor.
  2. Promjene visokih i niskih razina energije.
  3. Osjećaj zaglavljenosti ili “zamrzavanja”: može se manifestirati u obliku provođenja vremena na društvenim mrežama u slobodno vrijeme kada postoje druge stvari koje želite raditi.
  4. Osjećaj beznađa.
  5. Osjećate umor od suosjećanja: teško vam je osjećati empatiju prema drugima, posebno članovima obitelji.
  6. Promjena u osjećajima: stvari koje su se prije bile opuštajuće, sada se čine kao stresne.
  7. Osjećaj razdražljivosti.

“Iako bi roditelji koji prolaze kroz ovakve situacije mogli imati razdoblja odmora, nikada se ne osjećaju potpuno odmoreno. To dovodi do još veće iscrpljenosti i stresa. Kao rezultat posljednjih nekoliko godina, roditelji doživljavaju porast stresa zbog brojnih zahtjeva svakodnevnog života”, istaknula je psihologinja u objavi.

Roditeljsko izgaranje je problem koji ne bi trebalo ignorirati. Male promjene, poput brige o sebi, odmora i razgovora s voljenima, mogu značajno olakšati ove izazove., piše Index.hr