Pet znakova da ste kao dijete bili žrtva gaslightinga, prema psihoterapeutkinji

Pet znakova da ste kao dijete bili žrtva gaslightinga, prema psihoterapeutkinji

GASLIGHTING je riječ kojom se opisuje oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem zlostavljač nastoji izluditi žrtvu kako bi počela sumnjati u samu sebe i svoju stvarnost. Prema psihoterapeutkinji Elisabeth Crain, to je zapravo oblik zlostavljanja koji viktimizira počinitelja, a žrtvu čini počiniteljem.

“Gore je doživljavati gaslighting kao dijete, nego kao odrasla osoba. Djeca ovise o odraslima. U situaciji su u kojoj se moraju uskladiti s narcisoidnim ili na neki drugi način manipulativnim roditeljem. Nemaju izlaza iz toga, pa će sebe kriviti i sramiti se”, pojasnila je dr. Crain.

Ponekad je teško prepoznati da ste kao dijete bili žrtva gaslightinga od strane vlastitih roditelja, ali to je značajan korak prema ozdravljenju i učenju izgradnje zdravih odnosa s drugima i sa sobom kao odraslom osobom.

Evo koji znakovi u odrasloj dobi otkrivaju da ste bili žrtva gaslightinga kao dijete.

Preispitivanje vlastite stvarnosti

Iskrivljavanje žrtvinog osjećaja za stvarnost glavna je strategija gaslightinga. Ako kao odrasla osoba nemate povjerenja u sebe ili stalno preispitujete svoje osjećaje, vjerojatno ste bili žrtva gaslightinga.

Samooptuživanje

Dr. Cain kaže da je samooptuživanje još jedno obilježje gaslightinga. Roditelji koji se služe tom metodom često krive djecu za stvari koje su možda učinili, a možda i nisu. Kao rezultat toga, u odrasloj dobi možete se neprestano ispričavati, čak i kada niste učinili ništa loše.

Zamjena uloga

Gaslighting je oblik narcisoidnog zlostavljanja u kojem može doći do zamjene uloga roditelj-dijete. Na primjer, možda ste pokušali reći roditeljima da vas je povrijedio njihov komentar, a oni su na to odgovorili da ste nepristojni ili da ih sramotite. Kao rezultat toga, u odrasloj dobi mogli biste oklijevati zauzeti se za sebe.

Manipulacija

Žrtve gaslightinga u djetinjstvu manipulirane su na različite načine. Na primjer, roditelj vam može uskratiti svoju naklonost ako ne radite ono što on želi. Zbog toga u odrasloj dobi možete prebrzo ulaziti u odnose ili se uopće ne možete posvetiti dugoročnoj vezi, ili čak karijeri.

Prisila

Na kraju, žrtve kroničnog gaslightinga pod stalnim su pritiskom, zbog čega u odrasloj dobi mogu patiti od kroničnog stresa i tjeskobe. Ako imate osjećaj kao da stalno hodate po ljusci jajeta, možda ste kao dijete bili žrtva gaslightinga., piše Index.hr