Izbjegnite ove pogreške i odrezak će vam uvijek ispasti nevjerojatno sočan

Izbjegnite ove pogreške i odrezak će vam uvijek ispasti nevjerojatno sočan

KADA govorimo o mesu, odrezak je daleko najskuplja opcija i zato bi trebalo obratiti posebnu pažnju prilikom njegove pripreme. Pogreške prilikom pripremanja odreska mogu se dogoditi i profesionalcima u kuhinji, a ovo su neke od najčešćih na koje trebate pripaziti.

Odrezak prelijete umakom

Prva pogreška koju mnogi rade kada pripremaju odrezak je ta da ga prelijevaju umakom. Naime, neki umaci samo mogu uništiti odličan odrezak. “Kada odrezak prelijete umakom, tada se izgubi taj sjajan okus govedine”, rekao je chef Guara Pimenta za portal Mashed.

U svom restoranu on koristi neke jednostavne začine za odrezak, kao što su Fleur de sel ili maslac sa začinskim biljem, a chefica Katie Flannery istaknula je da, ako želite da umak bude zvijezda jela, uparite ga s odreskom malo blažeg okusa.

>> Saznali smo sve o steakovima te razlici u nazivima i rezovima kod nas i vani

Previše ga ispečete

Svi chefovi složni su oko ovoga – daleko najveća pogreška koju možete napraviti je ta da prepečete odrezak. “Najgori način na koji možete uništiti skupi odrezak je da ga naručite dobro pečenog (well done) ili da ga sami prepečete”, za Mashed je rekla chefica Fiorela Cornejo.

To je, istaknula je Flannery, zbog načina na koji pečenje utječe na teksturu mesa. “Kada prepečete odrezak, to uzrokuje stezanje mišićnih vlakana mesa, zbog čega meso postane tvrđe i više ne bude onako sočno i mekano, kakav bi odrezak trebao biti”, rekla je ona.

Nedovoljno ga ispečete

Nedovoljno pečen odrezak također nije dobra ideja – naime, ni tekstura nedovoljno pečenog odreska nije idealna, a Flannery takav odrezak opisuje kao previše gumen. To je najgore kada su u pitanju masniji odresci, kao što su ribeye ili tomahawk – ovi odresci zahtijevaju nešto višu temperaturu pečenja koja će omogućiti da se masnoća bolje otopi.

Nepravilno ga zamrznete

Prema nekim profesionalnim kuharima odresci se u pravilu ne bi trebali zamrzavati. Ipak, ako odjednom kupite veliku količinu odrezaka i ne možete pojesti sve odjednom, možete ih zamrznuti, ali pod uvjetom da ste odreske dobro i čvrsto zamotali u vrećicu za zamrzavanje.

Osim toga, chef Pimenta napominje da je način na koji odmrzavate odrezak jednako važan. On preporučuje potapanje smrznutog odreska u hladnu vodu, do je još uvijek zatvoren u vrećici za zamrzavanje, a možete ga staviti i u hladnjak kako bi se malo-pomalo odmrznuo.

>> Ušli smo u kuhinju poznatog zagrebačkog restorana, ovako pripremaju steakove

Nedovoljno ga začinite

“Nedovoljno začinjen odrezak je bljutav, a nitko ne voli jesti bljutavu hranu”, za Mashed je rekao chef Bobby Will. S druge strane, Cornejo napominje da soljenje odreska pomaže da se iz njega izvuče sok i stvori ukusna korica. 

Ako niste sigurni oko začina, uvijek je bolje nedovoljno začiniti odrezak pa naknadno dodati začine. Jer ako pretjerate sa začinima, odrezak ništa neće spasiti. To nas dovodi do iduće pogreške.

Previše ga začinite

“Ako odrezak previše začinite, začini će nadjačati prirodni okus mesa i dovesti do neuravnoteženog okusa”, istaknula je Flannery. Također, nije dobro ni previše eksperimentirati raznim začinima – dovoljno je malo soli i papra.

Ne ostavite odrezak da odmori nakon pečenja

Kada ispečemo odrezak, najradije bismo ga odmah pojeli, no unatoč tom mirisu koji nas mami, trebali bismo ipak malo pričekati. Ako ne ostavite odrezak da se nakon pečenja malo odmori, može se osušiti, a to znači da će sav vaš trud biti uzaludan, napomenuo je chef Michael Vignola.

Kada je odrezak gotov, stavite ga na tanjur ili drvenu dasku i lagano ga prekrijte aluminijskom folijom kako bi se sokovi unutar mesa proželi. Ostavite ga tako nekoliko minuta, a za to vrijeme napravite neki prilog., piše Index.hr