Iz ljetnih temperatura u travnju vratit ćemo se u rane proljetne

Iz ljetnih temperatura u travnju vratit ćemo se u rane proljetne

Hrvatska je još danas na udaru toplinskog vala, najtoplije je bilo na istoku Hrvatske – u Osijeku je izmjeren 31°C, Daruvaru 29°C, Zagrebu i Šibeniku 27°C. Prognostičari za sutra najavljuju postupnu promjenu vremena pa će temperature u prosjeku biti niže od 5 do 6 stupnjeva.

Iz najtoplijeg grada danas, Osijeku, u središnji Dnevnik HTV-a javio se novinar Hrvoje Šimunović te potvrdio kako će Osječanima sutra dobro doći osvježenje.

– Iza nas jedan je od najtoplijih dana. Ponovimo, 31°C izmjeren je danas u Osijeku, najtopli je to bio grad u Hrvatskoj. Mnogobrojni Osječani hodali su danas gradom u potrazi za osvježenjem. Današnji sunčani dan mnogi su iskoristili za osvježenje u još uvijek hladnoj vodi rijeke Drave, a neki su pak se isključivo sunčali i pronašli koju slobodan sat za sebe, rekao je Šimunović.

Meteorolozi najavljaju sutra ovu promjenu vremena dobrodošlu za mnoge.

– Mnogi će iskoristiti tu prigodu da predahnu od ovih vrućina u travnju. Da smo još uvijek u klimatološkom i kalendarskom proljeću svjedočio je i jak vjetar koji je danas puhao i brzinom do 8 metara u sekundi. Razgovarali smo s nekim Osječanima o tome pa su nam u šali kazali kako je ovo bio idealan dan za sušenje rublja, ispričao je Šimunović.

Ipak treba podsjetiti na ove najave meteorologa kako nam sutra dolazi promjena vremena, mogućnost izdašnih padalina i jakog vjetra, a u gorju i snijega.

– Do tada preostaje nam uživati u još jednoj nadprosječno toploj proljetnoj večeri, nadamo se bez jakog vjetra, rekao je Šinunović.

Usred travnja ljetni prizori. Osijek je danas grijalo visokih 31°C. Sezona kupanja na Kopiki za neke je odavno otvorena.

Na Stradunu u Dubrovniku gužva i sparina. Osvježenje pronalaze i domaći i gosti.  Popela se i temperatura mora – visokih 19 stupnjeva. No uz jugo, more je privuklo samo najhrabrije.

Na šibenskim plažama tek rijetki su uživali u moru i suncu.

No vrućina ima i negativnu stranu. Umor, manjak energije, problemi s krvnim tlakom, samo su neke  od posljedica visokih travanjskih temperatura. 

Temperaturno olakšanje stiže već sutra s novim vremenskim zaokretom.

Sljedećih dana očekuju nas temperature niže i do 20°C – iz ljetnih temperatura u proljeću vratit ćemo se u one sličnije kasnoj zimi.

Kako je danas bilo diljem Hrvatske pogledajte u videoprilogu., piše HRT