Australka pisala o hrvatskom bontonu, pogledajte što je posebno istaknula

Australka pisala o hrvatskom bontonu, pogledajte što je posebno istaknula

SVAKA zemlja ima neka svoja pravila ponašanja i bonton kojeg se treba držati, pa tako i Hrvatska. Australka Chara Scroope je za Cultural Atlas napisala koja su osnovna pravila bontona u Hrvata – evo kako to izgleda iz perspektive stranca.

Kultura ispijanja kave i točnost

Kada je riječ o nekim osnovnim pravilima, ova Australka piše da se Hrvati odijevaju uredno i skromno, a ako u javnosti nosite previše ležernu odjeću, to se može smatrati neprikladnim. Osim toga, istaknula je da u Hrvatskoj postoji jaka kultura ispijanja kave te da se mnogi druže uz šalicu kave, što je nešto što svaki stranac kod nas može primijetiti.

Osim toga, ona piše da Hrvati uvijek pozdravljaju osobu pored koje prođu, bilo na radnom mjestu ili u javnosti, te da će u znak poštovanja često pozdraviti i strance. Još jedna stvar koju je kod Hrvata primijetila je ta da su oni izrazito točni i očekuju da i drugi uvijek dođu na vrijeme – društveno je prihvatljivo kasniti do 15 minuta, što je poznato kao “akademska četvrt”.

Ručak je glavni obrok, a nepristojno je ruke držati ispod stola

Kada govorimo o bontonu za stolom, Scroope piše da se u Hrvatskoj smatra nepristojnim staviti ruke ispod stola te da su Hrvati skloni držati ruke iznad stola. Osim toga, kada se jede u neformalnom okruženju, salveta se rasklopi i stavi u krilo.

Dodaje i da se u Hrvatskoj ručak smatra glavnim obrokom u danu i može se sastojati od više sljedova, a vrlo je uobičajeno da čaša vina prati obrok. Kod konzumiranja alkohola, piše ona, uobičajeno je da se nazdravlja – podignu se čaše i kaže se “živjeli”.

Hrvati kao dobri domaćini

Scroope kaže i da Hrvati izbjegavaju bacanje hrane, no da su unatoč tomu velikodušni i svojim gostima uvijek ponude obilje hrane. Hrvati se trude biti dobri domaćini, pa ako se gostima ponudi hrana ili kava, najbolje je prihvatiti. Ako odbijete, to može uvrijediti domaćina, piše ona.

“Kada jedete s Hrvatima, pristojno je pričekati trenutak da vidite hoće li netko izmoliti molitvu prije jela. S obzirom na to da su Hrvati većinom katolici, često je običaj izreći molitvu prije jela. Umjesto da se pomole, neke će obitelji prije jela napraviti znak križa na prsima i reći amen”, piše ona.

Pustite Hrvate da plate

Hrvati se često rado međusobno posjećuju i druže. Uobičajeno je da Hrvati nenajavljeno posjećuju prijatelje i obitelj, a kada dođu u goste, uvijek sa sobom ponesu poklon za domaćine. “Prigodni darovi obično su boca vina, slatkiši ili neparan broj cvijeća. Izbjegavajte nekome poklanjati paran broj cvijeća, to se u Hrvatskoj daje samo pokojnicima”, piše Scroope.

Ako je svrha posjeta večera, gosti trebaju pričekati da im domaćin pokaže gdje će sjesti, a ako se jede u restoranu ili ispija kava u kafiću i Hrvat inzistira na plaćanju, treba mu pustiti da plati, piše ona., prenosi Index.hr