U Samoboru se gradi najveći logistički centar u Hrvatskoj

U Samoboru se gradi najveći logistički centar u Hrvatskoj

U Samoboru se gradi najveći logistički centar u Hrvatskoj, vrijedan čak 100 milijuna eura. Prostirat će se na 86 tisuća četvornih metara. Radovi su još u tijeku, a centar već ima tri velika zakupca koji se bave logistikom i transportom

Kamen temeljac simbolično je postavljen ovih dana, no radovi na najvećem logističkom centru već su u poodmakloj fazi. Vlasnici iz Češke tvrde da bi sve trebalo biti gotovo u travnju sljedeće godine. Očekuju da će se u njihovu centru smjestiti 6 do 10 tvrtki.  

– Mi smo sretni što mi smo blizu Zagrebu, blizu granice Slovenije. Ovo je dobra simbioza za investitore ili klijente iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, kazao je Miloslav Hartman, suvlasnik RC Europe.

Već je postignut dogovor s tri zakupca koji se bave transportom i skladištenjem. 

– Mi očekujemo jedno proširenje onoga što trenutno u Zagrebu imamo. Nalazimo se na dvije lokacije, na jugu i na istoku, tako da ćemo se ovdje proširiti s nekih 35 do 40 radnika početkom sljedeće godine kad objekt postane funkcionalan, rekao je Vedran Hirc, predsjednik Uprave Logaritam skladišna logistika d.o.o..

Zanimljivo, ali češka razvojna i investicijska grupa koja je realizirala najveće pojedinačno češko ulaganje u Hrvatskoj isprva nije namjeravala graditi logistički centar. 

– U Hrvatsku smo stigli prije 7- 8 godina. Planirali smo graditi stambene zgrade na Jadranu, no onda smo doznali da Hrvatska nema logističkih centara, barem ne u onoj mjeri kao Češka. Na kraju smo promijenili svoj fokus, kazao je Jan Prokop, suvlasnik RC Europe. 

Ekonomski stručnjak Novotny objašnjava zašto su strani investitori ključni za povećanje logističkih kapaciteta. 

– Rastu potrebe za logističkim uslugama. Hrvatska tu nije izuzetak, to vidimo u cijeloj Europi. U Hrvatskoj se investitori nisu opredjeljivali za ulaganje u logističke centre, a potrebe su naglo rasle. U proteklih nekoliko godina logistika je jedan od najbrže rastućih sektora u Hrvatskoj i tu onda vidimo strane ulagače koji su prepoznali te potencijale i manjkove na Hrvatskom tržištu i počela su značajna ulaganja, rekao je Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Upravo je najmoderniji logistički centar kod Samobora jedan u nizu velikih projekata koji se realiziraju – dok se drugi već planiraju. , piše HRT