Stranke sve više ulažu u digitalni marketing i oglašavanje na društvenim mrežama

Stranke sve više ulažu u digitalni marketing i oglašavanje na društvenim mrežama


Kako bi privukle birače, stranke, uz tradicionalne kanale oglašavanja, sve više ulažu u digitalni marketing i oglašavanje na društvenim mrežama. U najvećim strankama troškove balansiraju između televizijskog i radijskog oglašavanja, plakata i društvenih mreža, dok su one sa skromnijim budžetom više usmjerene na masovnije digitalne platforme, piše HRT.

Od svih stranaka koje se natječu u ovoj kampanji rekorder u potrošnji je SDP-ova koalicija Rijeke pravde s gotovo 1,1 milijun eura. U što su najviše utrošili i zašto – nisu htjeli detaljnije komentirati.

– U zakonskom roku dostavljeno izvješće, detalje ne znam, sve ste mogli pročitati što se toga tiče naše koalicije, naglasio je Ranko Ostojić, SDP, CENTAR, HSS, “DO i SIP”, REFORMISTI, GLAS.

HDZ-ova koalicija u prvom dijelu kampanje potrošila je malo manje od milijun eura, od čega su gotovo polovinu uplatili donatori – najviše od svih stranaka. Od stranaka koje imaju listu i u 11. izbornoj jedinici, onoj za dijasporu, jedino je HDZ uložio 70 tisuća eura kako bi predstavio kandidate.

– Najviše se potrošilo, za sada, na televizijsko oglašavanje – oko 400 tisuća eura. Toliko se planira i za digitalnu kampanju za sada, međutim kažem jedna mala ograda – svi računi za sada nisu svi ispostavljeni, kampanja je još u tijeku, istaknuo je Krunoslav Katičić, HDZ, HSLS, HDS, HNS, HSU.

Dok su neki veći dio novca uložili u tradicionalne medije, oni s malo manjim budžetom okrenuli su se digitalnom oglašavanju i društvenim mrežama. U Možemo su prijavili ukupan trošak od 395 tisuća eura.

– Čini mi se da su izuzetno važne, vidim da i druge stranke to koriste. Mi smo otprilike potrošili oko 90 tisuća eura što uključuje portale, ove hrvatske domaće portale, google adds i Facebook, naglasio je Tomislav Domes, Možemo! – politička platforma.

Mostove kandidate nećete vidjeti na jumbo plakatima i televiziji. Iz stranke objašnjavaju – takvo oglašavanje im ne treba.

– Jer građani dobro znaju što smo u ove 4 protekle godine radili. Ukupno 230 tisuća eura, najviše u obilazak terena, a 50 tisuća eura smo potrošili na digitalnu kampanju. Dakle, obilazak terena i digitalna kampanja, to je nekako fokus naše kampanje, rekao je Nikola Grmoja, Most, Hrvatski suverenisti, HKS, NLM.

Tek malo više od polovice planiranog proračuna potrošio je Domovinski pokret. Ne planiraju štedjeti do kraja kampanje u kojoj predviđaju troškove do 500 tisuća eura. U digitalni marketing uložili su samo 30 tisuća eura.

– U digitalu je vrlo bitno kako se gađa i na koji način se gađa, tako da nije bitno toliko brojke, nego je bitno koliko će biti vidljivost. Mi po vidljivosti smo, kada je pogleda google trends, tu smo negdje uvijek drugi ili treći po vidljivosti, to je najbitnije, rekao je Mario Radić, DP, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS, Zelena lista.

Konačne financijske izvještaje o troškovima kampanje i donatorima stranke će morati predati najkasnije 30 dana nakon izbora – 17. svibnja, piše HRT.