Je li Hrvatska spremna za novu poplavnu sezonu?

Je li Hrvatska spremna za novu poplavnu sezonu?

Obrana od poplava u Republici Hrvatskoj može biti preventivna, redovna ili izvanredna. Preventivna obrana od poplava je uvijek u tijeku, pa tako i sada, rekao je jutros u Studiju 4 Goran Milaković, voditelj sektora zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama. 

Dodao je kako se pod preventivnom obranom od poplava smatraju radovi na održavanju voda i regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina, dok se pod redovnom i izvanrednom obranom od poplava smatra provođenje mjera neposredno prije same poplave, tijekom poplava i neposredno nakon same obrane od poplava. 

– Preventivne mjere su konstantno u tijeku u cijeloj Republici Hrvatskoj koja je podijeljena na 34 branjena područja, istaknuo je.

Koliko je Hrvatska otporna na poplave?

– Što se tiče samog sustava obrane od poplava u Republici Hrvatskoj, napomenuo bih da Hrvatske vode upravljaju s više od 30.000 km vodotoka prvoga i drugog reda, 4100 km nasipa, više od 900 km oteretnih kanala, više od 60 višenamjenskih akumulacija, više od 40 brdskih retencija, pet velikih nizinskih retencija te tri velika oteretna kanala. Osim toga, upravljamo i brojnim drugim vodnim građevinama, imamo vrlo robustan sustav, te bih ga ocijenio vrlo dobrim za samu obranu od poplava, rekao je Milaković.

Dodao je kako se na godišnjoj razini 100 milijuna eura ulaže u održavanje takvog velikog sustava.

‘Sustav za obranu od poplava je jako dobar’

– S obzirom na to da ga stvarno redovito održavamo, ocijenio bih da nam je sustav za obranu od poplava jako dobar, rekao je.

Kazao je da, s obzirom na ekstreme hidrološke prilike, ne možemo reći da postoji 100 % garancija u smislu zaštite od poplava.

– No, spomenimo primjer Hrvatske Kostajnice, gdje je, nakon višegodišnjeg procesa samog projektiranja, konačno izgrađen sustav u duljini od kilometar i pol, od čega se 540 metara odnosi na montažno-demontažne barijere, rekao je.

Pojasnio je kako se sam sustav ovog puta slagao otprilike dva dana, te da ga je slagalo 20 radnika. Za usporedbu je dodao kako je do sada bilo angažirano otprilike 500 ljudi na sustavu obrane od poplava u samoj Hrvatskoj Kostajnici.

– Može se vidjeti jedan veliki efekt novog sustava koji uključuje montažno-demontažne barijere, kazao je Milaković.

Vlada je prihvatila strategiju upravljanja rizicima od katastrofa do 2030. godine. Kakva je tu uloga Hrvatskih voda, kada govorimo o zaštiti od poplava?

– Strategija se odnosi na upravljanje rizicima katastrofa, poput požara, poplava, potresa, epidemije itd. Hrvatske vode su kao i uvijek zadužene za provođenje mjera obrane od poplava i samih projekata. Dakle, što se tiče same strategije od 58 mjera koje su popisane tamo, 40 % ih samostalno provode Hrvatske vode, 50 % ih Hrvatske vode provode u suradnji sa samim krajnjim korisnicima ili ustanovama, dok preostali dio mjera provodi nadležno ministarstvo ili koordinira nadležno ministarstvo.

Što se tiče provedbe samih projekata, tu bih istaknuo projekt modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa, projekt koji je započeo 2017. godine, koji je vrijednosti blizu 50 milijuna eura i kroz kojeg je modernizirano i nadograđeno 170 km od Nove Gradiške do granice Republike Hrvatske i Srbije. U projekt se krenulo nakon velikih poplava koje su se dogodile 2014. godine, rekao je.

– Istaknuo bih još zaštitu od poplava grada Ogulina koji je vrijednosti otprilike 25 milijuna eura te koji se također u ovom trenutku provodi, kazao je. 

– Najveći projekt koji trenutno imamo je zaštita od poplava karlovačko-sisačkog područja koji je trenutne vrijednosti 72 milijuna eura, za koji je čak donesen i poseban zakon 2018. godine kako bi se, primarno, ubrzalo rješavanje imovinskopravnih odnosa, istaknuo je.

Dodao je kako jako dobro surađuju s civilnom zaštitom, MUP-om i vatrogascima, te također s jedinicama lokalne samouprave, te lokalnim stanovništvom koje se uvijek odazove u kritičnim situacijama.

‘Nikad nema stopostotne sigurnosti, ali uvijek pratimo situaciju’

– Stopostotne sigurnosti nikada nema, no, uvijek pratimo situaciju, na oprezu smo i spremni smo reagirati, zaključio je., piše HRT