U Aziji je normalno jesti žive hobotnice. No koliko je to sigurno?

U Aziji je normalno jesti žive hobotnice. No koliko je to sigurno?

U NEKIM dijelovima svijeta normalno je ne samo da vam se hrana poslužuje sirova, već i živa. Da, dobro ste pročitali – živa. To je slučaj posebno u Južnoj Koreji i Japanu, gdje su pravi specijalitet pipci žive hobotnice, koji se još uvijek kreću.

Specijalitet koji vas može – ubiti

Sve više lokalaca, ali i turista koji posjećuju ove zemlje jedu žive hobotnice, no to predstavlja veliku opasnost od gušenja i treba biti vrlo oprezan i pipke hobotnice dobro prožvakati. Mnogi stručnjaci slažu se kako nije preporučljivo jesti žive hobotnice, jer ako ih ne prožvačete dobro, njihovi bi se pipci mogli zaglaviti u vašem grlu i ugušiti vas. 

Nažalost, to se već jednom i dogodilo. U travnju 2010. Južnokorejka se srušila i prestala disati nakon što je pojela živu hobotnicu, a umrla je u bolnici 16 dana kasnije. A kako to izgleda kada jedete živu hobotnicu, najbolje se može vidjeti u jednom od mnogih TikTok videa hrabrih ljudi koji, unatoč upozorenjima, žele isprobati ovaj specijalitet.

Kako to izgleda kada se jede živa hobotnica?

Pipci hobotnice na tanjuru nastavljaju se migoljiti čak i nakon što ih se odreže, a to je zato što u sebi imaju preko 400 tisuća neurona. A kada ih se približi ustima, pipci su toliko jaki da se mogu “zalijepiti” za vaše lice ili usta.

Upravo zato, pipke koje jedete morate jako dobro prožvakati jer bi se jednako tako mogli zalijepiti za vaše grlo. Čini se da to ne sprječava brojne tiktokere, koji žive pipke hobotnice jedu u kombinaciji sa sezamovim uljem i gochujangom, pastom od crvenog čilija, i kažu da je jelo vrlo ukusno.

Žive hobotnice mogu se kušati u nekim restoranima diljem Južne Koreje i Japana, ali i na tržnicama, gdje ih drže u malim akvarijima s vodom. Vi tada birate koju hobotnicu želite pojesti, a oni ju zatim izvuku iz akvarija i pipke narežu na manje komadiće., piše Index.hr