Jedna od najpoznatijih hrvatskih tiktokerica kandidirat će se za Europski parlament

Jedna od najpoznatijih hrvatskih tiktokerica kandidirat će se za Europski parlament

AKO KORISTITE društvene mreže, sigurno ste barem jednom naišli na njezin profil. Nina Skočak (26) poznata je hrvatska influencerica koja na društvenim mrežama promiče održivu modu, a uz to, često se osvrće na razne političke teme koje mladima nastoji približiti kroz zanimljive videe. Po struci je novinarka i politologinja, a trenutno živi i radi u Bruxellesu. Politikom se bavi već nekoliko godina i smatra da su upravo mladi ti koji će uvesti promjene i otkriti pozitivnu stranu politike.

I sama Nina je spremna boriti se za promjene. Zbog toga će se kandidirati na predstojećim izborima za Europski parlament. Kako je došlo to te odluke, kakva su joj očekivanja i tko joj je najveća podrška, ispričala je u razgovoru za Index. 

Photo. Instagram

Kaže da je o kandidaturi razmišljala već neko vrijeme.

“Okidač mi je bila trenutna situacija gdje opet vidimo kako su političarima puna usta mladih, a ne rade na tome da nas istinski poslušaju. Stranka umirovljenika ima više mladih na listi nego HDZ. U Europskom parlamentu sjedi više zastupnika koji se zovu Martin nego mlađih od 30… U Hrvatskoj niti jedan! Na europskoj razini vidimo milijunske kampanje koje za cilj imaju mobilizirati mlade da izađu na izbore, a moje jedino pitanje je – ok, izaći ću na izbore, ali hoće li moj glas biti predstavljen?

Odlučila sam se pokrenuti u sferi za koju smatram da sam obrazovana i stručna, a to je europska politika. Pokrenula sam najmlađu nezavisnu ‘GenZ’ listu do sada, prosjek godina na listi je 26. Okupila sam mlade, stručne ljude, od 19 do 30 godina iz svih dijelova Hrvatske, od pravnika, studenata do IT-jevaca, pa čak i predstavnika nacionalne manjine. Mladi smo, sposobni smo i želimo donijeti promjene”, objasnila nam je Nina.

“Sada nam teče rok od 14 dana u kojem moramo sakupiti 5000 potpisa birača kako bi i službeno postali kandidati. Pozivam sve koji žele neka nova lica, da nas u tome i podrže, a na mom Instagramu možete pratiti lokacije na kojima ćemo sakupljati potpise”, dodala je.

“Politika nije rezervirana samo za sredovječne muškarce”

Iako je završila dva fakulteta u Zagrebu i Bruxellesu, radila u Europskom parlamentu, a trenutno radi i s Europskom komisijom, Nina priznaje da joj je ovo jedan od najvećih izazova u karijeri do sada. 

“Imamo dobru namjeru, dobar program i fantastične kandidate. Bez obzira na ishod, znam da radimo dobru stvar. Osim toga, uz sebe imam vrhunski tim PR stručnjakinja koji je će mi u tome pomoći – Paula Čatipović, koja predaje na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i ima firmu koja se bavi PR-om, preko ostalih mladih poduzetnica u ovom polju – Ivane Turkalj i Ane Smetiško te Sare Vrban koja također radi u Bruxellesu”, kaže Skočak, kojoj je posebna želja potaknuti mlade žene da se uključe u politiku.

Photo: Instagram

“Želim mlade osvijestiti da je politika važna, ali i zanimljiva, a možda i najbitnije, da politika nije rezervirana samo za sredovječne muškarce”, smatra Nina. Dodala je kako u Hrvatskoj mnogi još uvijek ne mogu shvatiti da je mlada žena sposobna biti na određenoj poziciji moći.

“Čisti primjer su najveće hrvatske stranke. HDZ je radije platio 60 tisuća eura kazne nego da postigne zakonsku ravnopravnost spolova na listama… Kako da nam takvi političari budu uzori? Ljudi imaju ogromne predrasude i misle da je gotovo nemoguće da pametna žena može nositi štikle i biti našminkana. Mlade žene su ipak najmanje politički predstavljena društvena skupina i jedan od mojih ciljeva je da krenemo rušiti te predrasude i da otvorimo put i normaliziramo mlade žene u politiku”, ispričala je. 

“Želimo okvir koji će omogućiti da održivi proizvodi svima budu dostupni”

Sa svojim je kandidatima osmislila program koji se bazira na politikama za mlade, ekologiji i ljudskim pravima. Posebno joj je bitno ojačati i zaštititi prava žena. 

“Smatramo da je priuštivo stanovanje ljudsko pravo te ćemo se zalagati da Europa napokon donese europski stambeni okvir za priuštivo stanovanje. U vrijeme gdje svaka treća žena doživljava neki oblik nasilja, moramo se nastaviti jače boriti za ženska prava. Vjerujemo da je naša budućnost održiva, no nažalost, održivi proizvodi još su uvijek vrlo skupi.

Želimo okvir koji će omogućiti da održivi proizvodi svima budu dostupni, uključujući i održivu modu. Želimo uvesti kvote mladih za europske izbore i otvoriti raspravu za glasanje od 16. godine po uzoru na mnoge europske zemlje. Imamo još mnoge zanimljive stavke i sve pozivam da pogledaju naš program“, istaknula je.

Ninu podržavaju brojni mladi koji su joj, kaže, već ranije pisali da bi bili sretni da se kandidira za Europski parlament i da bi u tom slučaju glasali za nju.

“Većinom su svi reagirali jako pozitivno, pogotovo na poslu. Zaista cijenim podršku svojih kolega, koji su stručnjaci – ako me oni podržavaju, onda stvarno znam što radim. Baka, koju ovim putem puno pozdravljam, je malo zbunjena, no njoj ne mogu još uvijek objasniti ni što radim na društvenim mrežama, a tamo tek primam pravu podršku”, rekla je.

Kako je izgledao Ninin put do politike?

Nina je svojim primjerom mladima pokazala da se uistinu i prije tridesete može postići zavidna karijera. No – ne dolazi sve preko noći. Ističe kako je potrebno puno učenja, truda i rada. O odlasku u inozemstvo razmišljala je, kaže, od početka studija u Zagrebu. Istaknula je kako u Hrvatskoj nije bila nezadovoljna, već je htjela nadograditi svoje znanje vani.

“S obzirom na to da sam diplomirala europske politike, Bruxelles je uistinu raj za politologe, a praksu iz tog područja teško je dobiti u Hrvatskoj. Ono što su London i Frankfurt za financije, Milano i Pariz za modu, Bruxelles je za europsku politiku”, kaže Nina koja je za vrijeme magisterija stekla i praktično iskustvo u Europskom parlamentu. To joj je, kaže, promijenilo život i cijeli tijek razvoja karijere u Bruxellesu.

“Više puta sam se prijavljivala na staž svim našim zastupnicima i svi su me odbili. Nakon toga sam se odlučila prijaviti na službeni staž Europskog parlamenta, Schuman traineeship, koji je jedan od najkonkurentnijih programa za stažiranje u Europi.

Iz prve sam upala i bila među 5% odabranih koji su dobili tu šansu, a ja sam bila stažistica medijskog direktora. To mi je bio jedan od najvećih poticaja u životu i dokaz da se negdje ipak gledaju kompetencije i potencijal, a ne samo stranačka pripadnost”, kaže Nina.

Trenutno radi za znanstveno savjetodavno tijelo Europske komisije.

“Mi okupljamo najbolje europske znanstvenike koji savjetuju povjerenike u Komisiji o određenim temama koje su krucijalne za svakodnevni život građana EU, kao što je kvaliteta proizvoda koji se konzumiraju te djelujemo iz potpuno znanstvene perspektive.

Volim svoj posao i radim u timu koji surađuje s ključnim osobama u Bruxellesu te se trudimo da se savjeti znanstvenika u što većoj mjeri implementiraju u europsko zakonodavstvo. To je definitivno nešto na čemu bih nastavila raditi, samo kroz nešto drugačiju ulogu, i u Parlamentu”, objasnila je.

Bez obzira na život u Belgiji, Nina se rado vraća u Zagreb. 

“To je moj grad, tu mi je obitelj i prijatelji i sigurno ću se vratiti doma nakon što sakupim još iskustva. U Hrvatsku dolazim svaki mjesec, poslovno sam vrlo vezana uz Hrvatsku jer sam u Zagrebu otvorila i svoj obrt za društvene mreže s obzirom na to da mi je 90% klijenata iz Hrvatske, tako da nekada niti nemam osjećaj da sam se preselila”, dodala je. 

“Politika se danas svodi na spektakl i stranke vode ego-natjecanja”

Ovim smo povodom Ninu pitali i o aktualnim političkim događanjima u Hrvatskoj. Predsjednik Zoran Milanović nedavno je iznenadio javnost odlukom da će se kandidirati na predstojećim izborima kao nositelj liste SDP-a u I. izbornoj jedinici. Istaknuo je tada da neće dati ostavku na mjesto predsjednika. 

“Politika se danas svodi na spektakl i stranke vode ego-natjecanja. Zaboravljaju na svoju primarnu ulogu u društvu – a to su upravo građani i naš zajednički boljitak. Zapravo svi imamo iste interese i uopće nije toliko komplicirano, bolja situacija nam svima koristi, a to se može smetnuti s uma jedino kada ego prevlada empatiju, razum i građansku odgovornost. I to uopće ne mislim konkretno za ovu situaciju, nego općenito stanje u Hrvatskoj”, komentirala je Skočak.

Kaže da će na izborima svakako glasati, ali nije još sigurna za koga. “Dvoumim se između dvije stranke i odluka će pasti u zadnjim danima kampanje. Generalno sam jako razočarana jer najveće stranke uopće nisu uključile mlade i žene na svoje liste, što je za 2024. godinu poražavajuće”, rekla je.

Nina kaže kako u Hrvatskoj ne postoji osoba koju bi mogla smatrati političkim uzorom, a u svjetskoj politici to bi bila bivša finska premijerka Sanna Marin, koja je 2019. godine postala najmlađa premijerka u svijetu u dobi od 34 godine, čime je privukla svjetsku pažnju i pomogla poboljšanju ugleda Finske.

“Usudi se izaći van okvira”

Skočak smatra da se na politiku većinom gleda negativno. Zbog toga bi, kaže, upravo mladi trebali pokrenuti promjene. 

“Nije dovoljno da nas se samo nagovara da zaokružujemo stara lica na listama. Mladi su sposobni i imaju moć za puno, puno više. Kada samo pogledamo sve velike svjetske revolucije i velike promjene – tko ih je predvodio? Pa upravo mladi. Svi skupa, kao društvo i institucije, moramo raditi da politika postane nešto zanimljivo i pozitivno. Smatram da je baza šire građansko obrazovanje u školama. Vjerujem da politika i jest za nas mlade”, objasnila je.

“Svatko treba imati svoj put uspjeha, no moj savjet je jedino – usudi se izaći van okvira. To je najčešće osobina koja ljudima nedostaje da bi ostvarili neke svoje želje, boje se osude društva. U Hrvatskoj se nažalost stvorio veliki animozitet prema politici.

Photo: Instagram

Pričala sam s iznimno sposobnim mladim ljudima koji su htjeli biti na listi i izaći na izbore i jedina stvar koja ih je spriječila je – vjerovali ili ne – poslodavac. Ako se kandidiraš, strahuješ od otkaza. Iako nije riječ niti o stranci, nego nezavisnoj listi. Svatko od nas ima pravo birati i biti biran, no realnost je drugačija”, dodala je.

Nina dobiva veliku podršku mladih na društvenim mrežama

Kao što je ranije istaknula, Nina veliku podršku oko svog rada dobiva i na društvenim mrežama, gdje je trenutno jako popularna. Smatra da njezina publika cijeni što se trudi napraviti balans zabavnog i edukativnog sadržaja. Na TikToku je trenutno prati više od 200.000 ljudi, a sve je krenulo turbofolk poezijom. 

“Nisam ni sanjala da će ovo doseći ovolike razmjere. Svaki dan me netko prepozna, netko zbog TikToka, netko zbog Instagrama, a netko zbog turbofolk poezije. Evo, baš mi je neki dan jedan dečko prišao i samo krenuo recitirati turbofolk poeziju”, ispričala je Nina kroz smijeh.

Društvene mreže su joj, kaže, postale drugi posao. “Omogućile su mi nevjerojatne stvari. Profesorice me zovu da držim predavanja u školama i na fakultetima, a zbog društvenih mreža upoznala sam i Ursulu von den Leyen.

S obzirom na to da na svojim društvenim mrežama često govorim o društveno važnim pitanjima i europskoj politici, prošle sam godine postala prva ikada ambasadorica Europske komisije i radila sam s komisijom na mnogim projektima za mlade”, otkrila je.

Pažnju privukla i vintage stilom: “Trudim se kupovati manje i održivije”

Nina Skočak je pažnju na društvenim mrežama privukla i svojim vintage stilom. Kaže kako ljudi podržavaju njezin stil te da im je zanimljivo vidjeti nešto drugačije.

“Svoj stil definiram kao mix vintage stila i stila Dadilje, Fran Fine. Obožavam uroniti u bakine ormare ili kada mi netko pokloni nešto što njihove bake više ne nose i volim staroj odjeći dati novi život. Najstariji komad mi je torbica stara više od 80 godina iz 1940-ih”, ispričala nam je. 

Inspiraciju za kombinacije najčešće pronalazi u starim filmovima i fotografijama. “Velika mi je strast rekreirati outfite na isti način kako se nosilo prije. Tu strast imam još od kraja osnovne škole. U zadnje vrijeme mi svi govore da sličim na Lilly Collins iz serije Emily in Paris, pa me zovu ‘Nina in Brussels'”, rekla je Nina.

“Brza moda je treći najveći zagađivač na svijetu. 90% mog ormara je s buvljaka i second handa i time se ponosim. U Europskom parlamentu bih veliki naglasak stavila upravo na suzbijanje ovog problema i regulaciju neodrživih praksi”, dodala je.

“Sebe vidim kao posrednicu između EU i mladih”

Međutim, priznaje nam, sav posao predstavlja joj veliki izazov te još uvijek uči odvojiti privatno od poslovnog. Posebna motivacija za sve što radi su joj mladi ljudi koji joj se javljaju i pričaju joj kako ih je potaknula da naprave nešto bolje za sebe i za društvo.

Photo. Instagram

“Pratitelji me često pitaju da im objasnim mnoge političke procese, kako funkcioniraju izbori, kako da znaju što je ljevica, a što desnica… Sebe vidim kao posrednicu između EU i mladih i uživam u tome da nešto što je većini nepoznato i daleko, približim njihovim životima.

Jedna cura mi je prišla i rekla da je preko mene otkrila što želi studirati i zahvalila mi se na mom sadržaju jer ju iznimno motivira. To su trenuci kada se život čini nerealan i odjednom i ja dobijem motivaciju do neba”, zaključila je Nina., piše Index.hr