Istraživanje pokazalo da dodir može pomoći u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba

Istraživanje pokazalo da dodir može pomoći u ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba

Znanstvenici vjeruju da dodir može pomoći u ublažavanju psihičkih i fizičkih tegoba, piše Guardian.

Koautorica studije Helena Hartmann sa Sveučilišne bolnice Essen rekla je da skladniji dodir tijekom dana može pomoći u ublažavanju ili potencijalnom ublažavanju mentalnih i fizičkih tegoba.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Nature Human Behavior” obuhvatilo je 212 prethodno objavljenih studija, uz statističku analizu 85 studija koje su uključivale odrasle osobe i 52 koje su uključivale i dojenčad.

“Naš rad ilustrira da su intervencije dodirom najprikladnije za smanjenje boli, depresije i tjeskobe kod odraslih i djece, kao i povećanja težine kod dojenčadi”, tvrde istraživači.

Analiza je pokazala da su ljudi iskusili slične dobrobiti u pogledu svog fizičkog zdravlja kada su ih dodirivali drugi ljudi, kao i predmeti – poput društvenih robota ili teških pokrivača.

“To znači da moramo provesti više istraživanja o potencijalu deka s utezima ili društvenih robota za poboljšanje dobrobiti ljudi, posebno tijekom situacija u kojima se kontakt ograničava, kao što je nedavna pandemija covida-19”, rekao je Hartman.

Pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje bio je veći za ljudski dodir nego za dodir predmeta – vjerojatno, sugerira tim, jer je uključivao kontakt kožom na kožu.

Dodirivanje glave povezano je s većim zdravstvenim dobrobitima od dodirivanja drugih dijelova tijela.

Znanstvenica Mariana von Mohr, koja nije bila uključena u istraživanje, vjeruje da bi budući roboti mogli točnije replicirati teksturu i toplinu ljudske kože, mogli pružiti usporedive dobrobiti za mentalno zdravlje ljudskog dodira, prenosi N1.